21. 10. 2021.

Počela akcija naplate poreza pljenidbom

Ove rigoroznije akcije poreznika već danas su na terenu zatekle prve dužnike, a prema informacijama koje smo dobili iz PU RS, u najvećem broju slučajeva dužnici su na licu mjesta plaćali iznose kako bi spriječili pljenidbu imovine.

Iz Poreske uprave RS pozvali su sve obveznike koji još nisu prijavili nepokretnu imovinu, da to učine odmah, te najavili da će se uskoro ući u postupak pljenidbe i pokretne imovine.

Svim vlasnicima nepokretnosti u RS, s posebnim naglaskom na one koji borave u inostranstvu i nemaju pokretnu imovinu u RS, a nisu platili porez na nepokretnosti, biće stavljena hipoteka na imovinu, jedna je od ključnih najava Poreske uprave RS uoči početka prinudne naplate u RS.

Iz PU RS nismo mogli dobiti detalje o tome koliki je broj dužnika i iznos dugovanja na koje će se odnositi prinudna naplata.

Oni su najavili da će obveznicima koji nisu izmirili svoje obaveze po poreskim računima za prošlu godinu, te prvu ratu za ovu godinu, biti obračunate kamate na iznose po poreskim računima, kao i troškovi postupka prinudne naplate.

“Ove kamate će na period do avgusta 2013. godine iznositi 0,04 odsto na dnevnoj osnovi, a od avgusta na ovamo 0,03 odsto po danu”, kažu u Poreskoj upravi RS.

Iz Poreske uprave RS, takođe, su najavili da će neprijavljene nepokretnosti koje su identifikovane u narednom periodu biti procijenjene, vlasnicima će biti uručeni poreski računi s kamatama, kao i novčana kazna za neprijavljivanje nepokretnosti u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica po neprijavljenoj nepokretnosti.

“Ovim poreskim obveznicima takođe će biti upisana hipoteka na imovinu, ukoliko odmah ne izvrše svoje obaveze po osnovu poreza na nepokretnosti i po kompletnom iznosu”, navodi se u saopštenju PU RS.

Ekonomisti se slažu i podržavaju aktivnosti rigoroznije naplate poreza, ipak, kako kažu, u okviru ovih akcija je važno da se ispoštuje jednakost svih obveznika pred zakonom.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da Poreska uprava RS akcijom početka zapljene imovine jasno pokazala da se zakon mora poštovati, a poreske obaveze moraju izmirivati.

“Zapljena imovine je jedna poprilično rigorozna aktivnost, a njenom primjenom se veoma ošto i jasno pokazuje da se porezi moraju plaćati. Ipak, volio bih da poreznici ovako rigorozno pristupe slučajevima naplate višemilionskih dugovanja nekih privrednih subjekata koja se godinama preskaču i zanemaraju. Odavno je veoma očito da kod plaćanja poreza postoje oni koji imaju povlašten status”, kaže on.

Inače, u okviru naplate direktnih poreza u prvih devet mjeseci ove godine najveći rast je zabilježen upravo u segmentu poreza na nepokretnosti.

Prema posljednjim podacima iz PU RS naplata direktnih poreza u prvih devet mjeseci je u odnosu na prošlu godinu bila veća za četiri odsto, odnosno 13,9 miliona KM, a u tom vremenu najveći rast ostvaren je kod naplate poreza na nepokretnosti, kojih je naplaćeno 85 odsto više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, odnosno 7,4 miliona KM.

Za prvih devet mjeseci na račun javnih prihoda RS ukupno je uplaćeno jedna milijarda i 508 miliona KM, što je za jedan odsto ili 10,95 miliona KM više nego za isti period prošle godine.

Izvor: Nezavisne

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender