Posao pronašlo više od 400 osoba

Rekao je ovo “Glasu Srpske” vršilac dužnosti šefa Zavoda za zapošljavanje Banjaluka Dalibor Žunić i dodao da je prošle godine na Birou bilo evidentirano 18.315, a godinu ranije 18.506 nezaposlenih.

– Ove godine na Birou imamo registrovanih 17.886 nezaposlenih, što je za 429 manje u odnosu na prošlu godinu – rekao je Žunić.

Naglasio je da su zapošljavanju određenog broj ljudi doprinijeli programi zapošljavanja u privredi, zapošljavanje demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca.

– Tu su i programi Zavoda, kao što je zapošljavanje pripravnika i podrška mrežama socijalne sigurnosti – rekao je Žunić i dodao da su poslodavci pokazali veliko interesovanje za ove programe.

Dodao je da je i broj odjavljenih radnika sa evidencije Biroa zbog odbijanja posla sveden na minimum.

– Ako nezaposleno lice odbije posao, briše se sa evidencije nezaposlenih lica i ne može se ponovo prijaviti iduću godinu. To je regulisano Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i ostvarivanju prava nezaposlenih lica – dodao je Žunić.

Nezaposlena Banjalučanka, koja je godinama na evidenciji Zavoda, kaže da nema tog posla koji ne bi radila samo da više ne bude nezaposlena.

– Na Birou sam pet godina i još nikako nisam dobila nijednu ponudu za posao. Nestrpljenje je došlo do te mjere da ne bih birala posao, samo da imam pristojnu platu – rekla je ona i dodala da je već izgubila svaku nadu da će pronaći bilo kakvo zaposlenje.

Kašnjenje

U septembru ove godine 205 lica, koja aktivno traže posao, odjavljeno je sa evidencije Biroa zbog kašnjenja.

– Za lica koja ne mogu lično da se jave u zakazanom roku na evidenciju imaju mogućnost da to urade putem telefona. Samo je važno da nas blagovremeno obavijeste o spriječenosti da se jave u Zavod i neće biti problema – rekao je Žunić.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender