23. 09. 2021.

Snouden svjedoči o “slušanju” Angele?

To je saopštio, poslije jučerašnjeg sastanka sa Snoudenom u Moskvi, poslanik njemačkog parlamenta iz opozicione stranke Zelenih Hans Kristijan Štrebele.

U izjavi za ARD, Štrebele je rekao da je Snouden izrazio spremnost da pomogne u istrazi o špijuniranju i jasno mu prenio da “mnogo zna”, ali da bi “okolnosti trebalo da se raščiste”.

U saopštenju iz Kabineta poslanika iz partije Zelenih se navodi da je Snouden, koji je objelodanio povjerljive podatke o programu američke agencije za nadgledanje telefonske komunikacije i internet prepiske, uručio pismo Štrebeleu “za Njemačku vladu i nemačkog saveznog javnog tužioca”, prenijela je agencija Rojters.

Štrebele je, poslije susreta sa Snoudenom, postavio na tviter nalogu fotografiju njih dvojice u Moskvi. Agencija AP je podsjetila da su opozicioni Zeleni bili najveći kritičari postupaka američke NSA.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove nedjelje poslala svoje vrhunske službenike ministarstva inostranih poslova i savjetnike obavještajne službe na razgovore u Vašington o navodima da je NSA prisluškivala njen mobilni telefon, što je izazvalo ogorčenje u Njemačkoj.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender