18. 10. 2021.

Vukovar: Za skidanje tabli – zatvor

Prema informaciji vukovarskog Tužilaštva, šestorici demonstranata stavljaju se na teret čak tri krivična djela, pri čemu je za najteže, nanošenje tjelesnih povreda službenoj osobi, zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Njih šestorica privedeni su 3. septembra, poslije jednog od najtežih incidenata otkako traju akcije “štaba za odbranu hrvatskog Vukovara” protiv ćirilice, odnosno postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Tada su demonstranti porazbijali table sa službenim natpisima na zgradama državnih institucija, koje je čuvala policija, pa su u gužvi koja je nastala četvorica policajaca, po službenim izvještajima, lakše povređena.

Jedan od optuženih, Enver Arnautović, koji se takođe tereti zbog izazivanje nereda, primjenu sile prema službenoj osobi i oštećenje tuđe stvari, kaže da mu je optužnim predlogom Tužilaštva zaprećena kazna dvogodišnjeg zatvora.

Advokat Zvonimir Hodak kaže za Slobodnu Dalmaciju da se radi “o apsolutno rigidnim kvalifikacijama koje se stavljaju na teret učesnicima protesta radi njihovog zastrašivanja i davanja primjera drugima koji bi se odvažili na proteste”.

Njemu smeta, na primjer, kvalifikacija – dovođenje u opasnost službene osobe i nanošenja tjelesne povrede. Hodak, inače pravni savjetnik štaba i njegovog predsjednika Tomislava Josića, kaže da “nigdje nije pročitao ni čuo da je bilo ko od službenih osoba povrijeđen u tim gužvama i naguravanjima, a da niko od učesnika protesta nije imao direktnu namjeru da našteti službenim licima”.

Hodak kaže i da je za učesnike protesta koji su lomili dvojezične table “puno realnije uslovne kazne”.

Vukovarski štab koji okuplja protivnike ćirilice i dalje je aktivan, dvojezične table se već dva mjeseca nasilno skidaju, a potom ih vlast vraća u tom ali i u drugim gradovima gdje trećinu stanovnika čine Srbi i imaju zakonsko pravo na upotrebu svog pisma i jezika.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender