24. 10. 2021.

5 razloga zašto se stalno osjećate umorno

1. DEHIDRACIJA

Istraživanje provedeno 2012. godine na uzorku žena potvrdilo je kako nedostatak tekućine u tijelu može uzrokovati glavobolju, ali i promjene raspoloženja te umor. Takva nuspojava zapravo je poruka koju je poslao mozak, a koja bi trebala upozoriti tijelo na dehidraciju.

Rješenje: Ako i vi spadate u skupinu žena kojima voda nije najmilije piće začinite je s malo soka od limuna ili naranče ili pak napravite vitaminsku vodu. Isto tako, bočicu vode stavite na radni stol te pijuckajte kad god se sjetite bez obzira na osjećaj žeđi.

2. POMANJKANJE VITAMINA B12

Vitamin B12 našem je tijelu prijeko potreban. Osim što pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca ovaj vitamin je odgovoran za normalan rad neurona, odnosno živčanih stanica. Pomanjkanje istog smanjuje prijenos kisika kroz krv te uzrokuju snažan osjećaj umora i malaksalosti.

Rješenje: Ovaj se vitamin u prirodnom obliku nalazi u namirnicama životinjskog porijekla, a ako ste vegetarijanac ili vegan može se pronaći i u obliku tableta. Najbolje bi bilo potražiti pomoć liječnika te napraviti kompletnu analizu krvi.

3. PREVIŠE OBAVEZA

Pokušaj da u čim kraćem vremenskom roku obavite čim više posla za vaše je tijelo veliki šok. Rezultat je glava prepuna informacija i briga koja se ne stigne isprazniti od ranog jutra pa sve do večeri . Vaše tijelo je tijekom tog razdoblja konstantno napeto, odnosno u stanju pripravnosti što uzrokuje nesanicu te osjećaj umora.

Rješenje: Kako bi si pomogli važno je da pronađete svoj filter koji može biti bilo koja vrsta opuštanja poput tjelovježbe, meditacije ili jednostavno druženja.

4. VIŠAK ILI MANJAK ŽELJEZA

Većina žena je svjesna kako anemija uzrokuje malaksalost i umor. No isti učinak ima i povišena razina željeza u organizmu. Kako bi se riješilo viška, naše tijelo koristi sve izvore energije te vitamine i minerale ostavljajući vrlo malo za normalan rad.

Rješenje: Namirnice životinjskog podrijetla poput jaja mesa i jetrica te povrće poput cikle, mahunarki i orašastih plodova prepune su željeza, a u kombinaciji s onima koje sadrže vitamin C vaše tijelo će dobiti sve što mu je potrebno. Kako bi bili sigurni da u tijelo unosite odgovarajuću količinu željeza potražite savjet liječnika i napravite analizu krvi.

5. NEDOVOLJNO KRETANJA

Radni dan sa sobom donosi i određenu dozu stresa. Taj nakupljeni stres kasnije nosite sa sobom kući, a sjedenje pred kompjutorom ili na kauču ispred televizora nikako vam neće pomoći da se oslobodite negativne energije. Rezultat je naravno iscrpljeno i preopterećeno tijelo te njegova nus pojava – umor.

Rješenje: Prošećite parkom, krenite na rekreaciju ili pak zavrtite kotače kućnog bicikla. Bilo kakva aktivnost vašem je tijelu dobro došla.

Izvor: Zadovoljna.hr

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender