24. 10. 2021.
Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

BiH ostala bez 15 miliona pomoći EU

Odluku da se obustavi dio pomoći BiH iz IPA fondova za ovu godinu komesar za proširenje EU objavio je 16. oktobra, nakon tadašnje neuspjele runde razgovora o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Sastanci u cilju iznalaženja modela realizacije presude, kojom se traži izmjena Ustava BiH na način koji bi i predstavnicima manjinskih naroda omogućio da se na izborima kandiduju za najviše državne funkcije, ni proteklih dana nisu urodili plodom.

U međuvremenu, Evropska komisija prerasporediće dodatna finansijska sredstva u okvirima Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) EU, kako bi podržala sprovođenje Briselskog sporazuma kojim se normaliziraju odnosi Beograda i Prištine, soapšteno je iz Fileove kancelarije.

Potvrdu pretpostavke da je dodatna pomoć kosovskim Srbima došla iz sredstava koje je Unija prethodno odredila za BiH, sarajevski dnevnik dobio je u Briselu od visokog zvaničnika Evropske komisije, koji nije želio da mu bude otkriven identitet.

“To jeste novac koji je bio namijenjen BiH. S obzirom na zastoj u reformama i nepostojanje dogovora o presudi ‘Sejdić i Finci”, pokrenuta je procedura za preraspoređivanju 47 miliona evra iz ‘bosansko-hercegovačkog paketa’. Prvih 15 miliona dodijeljeno je Kosovu. Što više vaši političari budu ‘razvlačili’ postizanje dogovora i rješavanje otvorenih pitanja s EU, to će gubitak za BiH biti veći”, upozorio je sagovornik “Avaza”.

Međutim, piše list, ni tu nije kraj – pod znakom pitanja su i i IPA 2 fondovi i to ne samo zbog presude “Sejdić i Finci”, nego i zbog nepostojanja koordinaconog mehanizma. Sve dok se i to pitanje ne riješi, pomoć koju bi BiH trebalo da dobije od Evropske unije na poklon neće biti na raspolaganju.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender