27. 11. 2021.
Privedeni članovi CIK-a

KiM: U ponoć počela izborna tišina

Na Kosovu i Metohiji 3. novembra održavaju se lokalni izbori na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike.

CIK je potvrdio da pravo da glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore će pratiti osim lokalnih i posmatrači iz međunarodne zajednice, za bezbjednost tokom dana glasanja zadužena je kosovska policija, a o tome da grasanje protekne u najboljem redu brinuće i međunarodne misije Euleksa i Kfora.

Pred glasačima će se 3. novembra naći dva glasačka listića, jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

Izborna mjesta otvaraju se u nedjelju u sedam ujutru, a zatvaraju u 19 časova.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender