25. 10. 2021.

Kosovska Mitrovica: Ponovo oskrnavljeni spomenici (FOTO)

“Porušeno je više od devedeset sedam odsto nadgrobnih spomenika i poslije čišćenja korova i drveća, oni koji su bili neoštećeni našli su se na udaru vandala”, kazao je protojerej Staniša Arsić.

On je dodao da su mu građani rekli da je sve što sa groblja moglo odnijeti, odnijeto i da se pred svake zadušnice na groblju napravi haos.

“Nije nam jasno da još uvijek postoje oni koji se nad spomenicima iživljavaju, ogorčeni smo, i mi sveštenici, koji dijelimo sudbinu naroda, nemamo riječi za vandalizam koji se već 14 godina dešava pred očima međunarodne zajednice”, kazao je Arsić.

2

On je naglasio da crkva nema nikakve ingerencije nad grobljem u južnom dijelu grada i da ne može da komentariše ponudu kosovskih vlasti da se prijave oni koji žele da se nadgrobni spomenici njihovih najmilijih poprave.

3

Pravoslavni vjernici sahranjuju se već 14 godina u mjestu Rudare nadomak Zvečana, a muslimani, čije je groblje u sjevernom delu grada, taj obred obavljaju nesmetano. Na ovom groblju nijedan spomenik nije oštećen.

4

Oko 200 raseljenih prištinskih Srba koji žive u Beogradu, Nišu i selima centralnog Kosova, obišli su danas na zadušnice grobove svojih bližnjih u Prištini.

Raseljeni navode da su zadovoljni time što je pravoslavno groblje prvi put posle sukoba 1999. potpuno očišćeno i uređeno.

“Više ne moramo da se provlačimo kroz trnje i šipražje. Vidimo da je sređena i stara kapela, ali još treba da se radi na podizanju srušenih spomenika”, rekla je za agenciju Beta raseljena Prištevka Destana Nikolić.

Raseljeni Srbin Zoran Plećaš je takođe zadovoljan time što je grobje očišćeno.

“Mi ćemo sve ove promjene koje se dešavaju na našem groblju u Prištini prenijeti drugim raseljenim Srbima. Nadamo se da će i oni ubuduće češće dolaziti da obilaze grobove svojih predaka”, kazao je Plećaš.

On je dodao da će neki od raseljenih Srba koji su danas stigli u Prištinu, ostati i sutra na Kosovu da bi glasali na lokalnim izborima.

Zamjenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović kazao je da se uz finansijsku podršku radi na održavanju ovog i drugih pravoslavnih grobalja koja su proteklih godina u više navrata skrnavljena.

5

On je naveo da su na prištinskom groblju, pored čišćenja, uređene i staze, a obnovljena je i grobljanska kapela.

Uz odobrenje eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve na grobljima se stalno obnavljaju porušeni nadgrobni spomenici.

Na pitanje kada će biti uređena dva kratera koja su na prištinskom groblju napravile NATO bombre za vrijeme bombardovanja 1999. godine, Petrović je naveo da za taj posao treba saglasnost eparhije raško-prizrenske.

On je poručio da je nužno da se na pravoslavnom groblju u Prištini zaposli još radnika koji bi održavali groblje, kako se ne bi ponovilo da ono ponovo zaraste u šiblje i korov.

Pomen je, povodom zadušnica na pravoslavnom groblju u Prištini, služio paroh Stevo Mitrić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender