16. 10. 2021.

Leontina Vukomanović: Nije tačno sve što lijepo zvuči

Pop pjevačica, tekstopisac i kompozitor Leontina Vukomanović objavila je zbirku pjesama pod nazivom “Nije tačno sve što lepo zvuči”.

Naglašava da pjesme nisu autobiografske i da je to pokušala da objasni u naslovu. Popularna kantautorka, koja je posljednjih godina svoj rad podredila stvaralaštvu za djecu, kaže da nije riječ o poeziji za najmlađe, već je namjenjena odraslima.

Kad čitate neku zbirku pejsama, čitate intimu jednog čovjeka, koja se najčešće krije između redova – kaže za “Novosti” Leontina Vukomanović.

– Dok sam pisala, često me je početna tema ili misao vodila ka suprotnom razrješenju od onog koji sam joj pretpostavila. Kako ljudi ne bi pomislili da je u pitanju autobiografska zbirka, i nagađali ko je ko u kojim pjesmama, odlučila sam da objašnjenje dam u samom naslovu. Postoji i jedan “Dijalog” u kojem objašnjavam svoj postupak, uz pomoć prijateljice, pjesnikinje Ljiljane Crnić.

Ona mi je rekla da kad “pretjera” i pobudi sumnje kod muža, jednostavno kaže: “Poezija nije hronika, već imaginacija”…

* Otkud ideja da kreativnost iskažete i na ovaj način?

– To je krenulo iz mene. U svakoj slici prirode ili stvarnosti, vidjela sam sebe u ogledalu, svoje emocije i život. Počelo je prije godinu dana, na putu za Novi Sad. Prvih šest pesama predstavljaju paralele mojih emocija sa ravnicom, dalekovodima, nadvožnjakom, Petrovaradinskim mostom, tablom za vodostaj… I kasnije sam u ljudima koje sam sretala vidjela ogledalo svojih osobina, čak i životnih situacija. Svijet je pun znakova koje moramo protumačiti.

* Željko Joksimović je rekao da u zbirci ima mnogo pjesama koje vrijedi otpjevati i snimiti. Da li ste mu neku od njih već namjenili?

– Posebno je reagovao na pjesmu “Zbogom”, ali stihovi u zbirci nisu ni simetrični, niti imaju pravilne rime, da bi mogli da se otpejvaju. Trebalo bi dosta raditi na njima.

* Pjesma “Ludak kao ja”, koju ste napisali za Joksimovića, najavila je nastavak vaše saradnje poslije duže pauze. Šta je sljedeće?

– Veoma sam zadovoljna pjesmama koje je Željko odabrao. Sve su prilično nabijene emocijama, dinamične su i ulaze u uši na prvo slušanje. Te pjesme su ogledalo zrele autorske saradnje.

* Nedavno se pojavila informacija da ćete sljedeće godine na “Evrosongu” pjevati prateće vokale Tijani Dapčević, koja će na ovom takmičenju predstavljati Makedoniju.

– Evo prilike da konačno demantujem i tu dezinformaciju. Nije mi jasno ko je našu očiglednu šalu u jednom restoranu protumačio kao zvaničnu informaciju. Na duhovitu opasku voditeljke da se Tijana i ja u posljednje vrijeme ne razdvajamo i pitanje da li ćemo zajedno i na “Evroviziju”, mi smo kroz smijeh rekle: “Ma, naravno” i dodale da ću joj pjevati prateće vokale. Eto koliko malo je potrebno novinarima…

* Imate li ambiciju da na “Evrosongu” učestvujete kao izvođač ili autor?

– Srbiju bih predstavljala i kao čovjek, trkač, ljekar, a kamoli kao autor! Malo je kasno da nastupim kao izvođač, jer ne vidim sebe u mašineriji koju zahtjeva scena.

* Šta je sa vašom pjevačkom karijerom, da li ste definitivno odustali od toga?

– Tijana Dapčević i ja smo napravile dječji muzički koncertni program i stalno nastupamo u domovima kulture širom Srbije. Za pjevačku karijeru nemam vremena. Inače, Zavod za udžbenike je objavio moju autorsku pjesmaricu za djecu “Ekološka bašta”, koju trenutno promoviše hor “Čarolija”, a pripremam i novu sezonu festivala “Čarolija”, u saradnji sa produkcijom “Beoton”. Pored hora u Beogradu i Nišu, osnovala sam hor i u Zaječaru.

Uz Tijanu učestvujem u jednom TV projektu na televiziji Pink, a imamo i dječju predstavu sa Minjom Subotom. Pišem pjesme za kolege, objavila sam zbirku poezije, ali tu nije prestala moja pisana riječ. Stvarno sam prezauzeta!

ĆERKA LUCIJA

NA pitanje da li njena ćerka Lucija pokazuje afinitet prema muzici, budući da su joj oba roditelja u tom svijetu, Leontina kaže:

– Lucija je potpuno u muzici, voli da pjeva i smišlja pjesme. Ima mnogo dječijih muzičkih instrumenata u kući, takođe klavir i gitaru, a omiljeni su joj melodika i metalofon. Nadam se da će muzika uvijek biti dio nje, ali da će svoje profesionalno usmjerenje pronaći u nekim konkretnim naukama.

/Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender