19. 10. 2021.

Na usvajanje djece čeka oko 100 parova

Da ogromna procedura i najistrajnijim parovima ne donosi rezultate potvrđuje Banjalučanka koja već pet godina bezuspješno pokušava da usvoji dijete.

– Izgubila sam povjerenje u državne institucije. Muž i ja ispunjavamo sve zakonske uslove, i pored silnih procedura koje godinama prolazimo samo jednom smo bili na korak do usvajanja, ali je dijete dodijeljeno drugoj porodici. Toliko je djece koja bi mogla dobiti roditeljsku sigurnost i ljubav, ali izgleda da njihova perspektiva nije bitna, čim nas ograničavaju na sve moguće načine, koji sigurno ne idu u korist djeci – rekla je ova Banjalučanka ne želeći da joj pominjemo ime.

Psiholog u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” Ljiljana Uletilović potvrdila je da u ovoj godini nije usvojeno nijedno dijete, dok je četvoro smješteno u hraniteljsku porodicu.

– Kada se usvajanje i desi, to najčešće budu djeca jasličkog i predškolskog uzrasta – rekla je Uletilovićeva i dodala da se za hraniteljstvo starosna granica pomjera.

– Ključni uslovi da bi dijete bilo potpuno usvojeno su da nije starije od pet godina, da su roditelji dali saglasnost za usvajanje ili da im je sudskim putem oduzeto roditeljsko pravo, da biološki roditelji djeteta nisu poznati ili među živim, i ako su roditelji dijete napustili, a više od godinu im se ne zna mjesto boravka – objasnila je Uletilovićeva.

Dodala je da za razliku od potpunog usvojenja, nepotpuno usvojenje ne utiče na prava i dužnosti usvojenog djeteta prema njegovim roditeljima i drugim srodnicima, ali je takođe neostvarivo bez saglasnosti bioloških roditelja.

– Jedini način da se dijete za koje roditelji nisu dali saglasnost usvoji, jeste hraniteljstvo ili dugogodišnja borba na sudu za oduzimanje prava na saglasnost, a to može da traje u nedogled – rekla je Uletilovićeva.

U Centru za socijalni rad kažu da je aktivno oko stotinu zahtjeva za usvajanje, a da je posredstvom Centra za socijalni rad ove godine usvojeno samo jedno dijete iz hraniteljske porodice, dok je lani usvojeno troje.

Hraniteljstvo

U Centru za socijalni rad kazali su da je hraniteljstvo privremeni oblik smještaja djece, najčešće na period dok traje formalno obrazovanje.

– Porodice koje se profesionalno bave hraniteljstvom prolaze obuku od šest mjeseci, koju vodi tim stručnjaka. Sertifikat za hraniteljstvo izdaju zajedno Centar za socijalni rad i Udruženje hranitelja i staratelja – kazali su u ovom centru.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender