25. 10. 2021.

Najbolja hrana za hidrataciju organizma

Neki od nas jednostavno ne mogu dostići cilj da popiju osam čaša vode, ali uz namirnice koje su bogate vodom taj cilj možete dostići bez ikakvih problema. Pored toga, imajte na umu da se u tih osam čaša ubrajaju i sokovi, čajevi , mlijeko, jogurt…

Evo liste namirnica koje će vam najviše pomoći u hidrataciji organizma:

Tikvice

121

Šolja zapremine 250 ml kuvanih tikvica sadrži 211 ml vode, a pored toga dobićete bonus u vlaknima kojima su tikvice veoma bogate.

Ananas

122

Šolja nasjeckanog ananasa iz konzerve sadrži 223 ml vode, dok onaj svježi sadrži 142. Ananas je niskokaloričan i sa jednom šoljom ovog voća unijećete svega 80 kalorija.

Bundeva

bundeva

Pored toga što je biljka karakteristična za jesen i što je veoma bogata beta karotenom i vitaminom B 6, bundeva je odlična za pomoć pri hidrataciji, jer jedna porcija kuvane ili ispasirane bundeve sadrži 230 ml vode.

Citrusno voće

citrus

Velika narandža sadrži 160 ml vode, dok polovina grejpfruta sadrži 151 ml. Pored vode, sa citrusnim voćem unosimo i u ovim hladnijim danima, veoma važan vitamin C.

Krastavac

krastavac

Krastavac je povrće koje se 90 odsto sastoji od vode, a šolja nasjeckanog krastavca obezbjeđuje 100 ml vode. Pored toga krastavac je, ne biste vjerovali, takođe bogat vitamnom C.

Višnje/trešnje

tresnje

Veoma su bogate antioksidantima, sadrže vlakna i djeluju na bol gotovo poput aspirina. Šolja višanja ili trešanja sadrži 127 ml vode.

Zobena kaša

125

Obzirom da za žitarice nikada ne bismo pomislili da su dobre za hidrataciju organizma, ipak jesu. Jedna šolja zobene kaše sadrži 197 ml vode, a pomaže i pri snižavanju holesterola. Savršen način da započnete dan.

Jabuka

Jabuke

Ljekovita svojstva ovog voća su uveliko poznata, odličan su izvor antioksidanata, vlakana i kvercetina, a jedna jabuka srednje veličine sadrži 191 ml vode.

Sigurni smo da ćete uz ove namirnice vaš dnevni unos vode držati na zavidnom nivou.

/lifepress/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender