20. 10. 2021.

Novac koči operu

Iako su imali u planu da do kraja ove godine kulturnu ponudu grada na Vrbasu obogate i operskim repertoarom, to će ipak biti prolongirano za narednu godinu.

“Opera je i dalje u planu, međutim trenutno nisu stečeni svi uslovi, kako finansijski, tako i tehnički da bismo uspjeli to da realizujemo do kraja godine”, pojasnila je Vanesa Kremenović, šef dirigent Banjalučke filharmonije.

Prema njenim riječima, plan je da na sceni Narodnog pozorišta RS postave potpuno obnovljeni operski repertoar, koji u pomenutoj kući nije zaživio još od šezdesetih godina prošlog vijeka.

“Takođe, želimo da taj repertoar bude postavljen, ali i da traje dugo. Nećemo ništa postići ukoliko operu izvedemo jednom i prestanemo s tim i upravo iz tih razloga smo prolongirali izvođenje za narednu godinu, do kada ćemo, nadamo se, steći sve neophodne uslove”, istakla je Kremenovićeva.

Ona je dodala da i za predstojeće koncerte pripremaju novi repertoar, što je i karakteristično za njihov orkestar.

“Vježbamo kompozicije Betovena, Mocarta, Baha, dakle djela koja su prava simfonijska muzika. Nastojimo da na neki način biramo poznatija djela, koja su prijemčiva širim masama, kako bismo što više popularisali klasičnu muziku i za istu zainteresovali što veći broj ljudi”, navela je ona.

Jedan od posljednjih koncerata kojima je Banjalučka filharmonija počastila publiku bio je onaj održan na tvrđavi Kastel u julu ove godine, kada su pod vedrim nebom izvodili najljepše numere poznatih kompozitora.

Biseri operske muzike odjekivali su do duboko u noć, a nastup filharmonije tada su uveličali i solisti Miljana Brezičanin, Ana Simanić i Lidija Pajić, Albina Smajlović, Slaven Abazović i Goran Strugar.

“Imamo svoje stalne članove, a gostujuće dovodimo kada su nam neophodni neki instrumenti koje mi još nemamo. Nastojimo da uglavnom nastupe organizujemo s našim mladim muzičarima, jer naš cilj kada smo osnivali filharmoniju i jeste bio promocija talentovanih ljudi s Akademije umjetnosti Banjaluka”, rekla je Kremenovićeva.

Uprkos relativno kratkom stažu od četiri godine i epitetu najmlađeg orkestra u regionu, Filharmonija puni dvorane i osvaja publiku najljepšim notama. Nastupi koje su uspjeli da realizuju u inostranstvu bili su veoma posjećeni, a naišli su i na dobar prijem muzičke kritike.

“U svojim redovima Filharmonija ima dragocjen kadar. Imena su podjednako zvučna i trude se maksimalno na probama i zaista zaslužuju poštovanje, ali i epitet pravih profesionalaca”, smatra Kremenovićeva, koja mlade muzičare sigurnom rukom vodi ka uspjehu.

Od predstojećih nastupa istakla je i koncert koji će u Banjaluci održati u decembru, ali i novogodišnji koncert, za koji se uvijek pripremaju s posebnom pažnjom i koji protekne u najsvečanijoj atmosferi.

Banjalučka filharmonija osnovana je u januaru 2010. godine, a osnivači su bili grupa profesora sa Akademije umjetnosti i Muzičke škole “Vlado Milošević” u Banjaluci.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender