20. 10. 2021.

Prepucavanje Berlina i Vašingtona

“Kritika američkog ministarstva finansija na račun Njemačke je neshvatljiva. SAD bi bilo bolje da podrobnije analiziraju svoju ekonomsku situaciju i odgovore na pitanje: ko više podriva oporavak globalne privrede – američki dugovi ili nemački ekonomski uspjeh?”, uzvratilo je njemačko ministarstvo ekonomije.

Ishod ove nesvakidašnje transatlantske polemike, u jeku razmirica oko špijunskih akcija američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) i neizvjesnog toka budućih trgovinskih pregovora SAD i EU, za sada je neizvjestan. Verbalno prepucavanje Vašingtona i Berlina, kome se juče pridružio Međunarodni monetarni fond (na strani Vašingtona) otvara najmanje dva pitanja.

Da li će ovaj neočekivani “rat ekonomskih modela” doprinijeti konsolidaciji pozicije Zapada u budućim pregovorima prema spoljnim ekonomskim i političkim partnerima? I da li je američka kritika njemačkog “preteranog trgovinskog suficita” pokušaj da se utiče na profil djelovanja sljedeće njemačke vlade, koja od izbora 22. septembra još nije formirana?

Prva dilema tražiće dugoročnije sagledavanje poteza spoljnog svijeta prema očigledno sve više politički i ekonomski razjedinjenom Zapadu. Ova druga, o mogućim spoljnim pritiscima na formiranje vlade najjače evropske ekonomije, u Evropi možda i nehotice otvara novi ciklus unutrašnjih preispitivanja.

EU je danas region sa 26,7 miliona nezaposlenih od kojih je 19,4 miliona u evrozoni. Od prošlog septembra, čak milion Evropljana je ostalo bez posla: najviše u Grčkoj i Španiji, a najmanje u Njemačkoj. Istovremeno, nezaposlenost mladih u Evropi je sve veća, dok EU u 2014. prijete deflacija, novi talasi imigranata prema kojima nema jasan stav, politički prodor partija evroskeptika pred izbore za Evropski parlament idućeg maja, kao i konačno suočavanja sa ogromnim nenaplativim dugovima posrnulih banaka čiji se tačan broj još ne zna.

Vodeća politička i ekonomska sila Evrope je istovremeno lane ostvarila najveći spoljnotrgovinski bilans od 1950. godine – 188 milijardi evra. Trgovinski suficit Nemačke je istovremeno veći od kineskog, a čak 69 odsto njemačkog izvoza plasirano je na tržištu Evrope.

Američka kritika njemačkog ekonomskog modela ocijenjena je u Berlinu juče kao “jeftin potez” Vašingtona usred afere oko špijunskih akcija NSA, prenosi “Volstrit džornal”.

Šta god da je bio američki motiv za prozivku njemačke ekonomske lokomotive, Berlin je pred evropskom zagonetkom: može li ekonomski posrnula Evropa da se uspravi ako Njemačka i dalje bude brinula samo o svom interesu?

/Politika/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender