16. 10. 2021.

Rumunski naučnici napravili vještačku krv

Rumunski stručnjaci su uspjeli da stvore vještačku krv. Iako naučnici već godinama pokušavaju da nađu pravi „sastav“ tijela na kojima su je isprobavali, ona su krv uvek odbacivala.

Ovo je prvi put da su miševi na kojima su je isprobali, dobro reagovali, a nadaju se da će u naredne dvije godine vještačku krv probati i na ljudima, kako bi bili sigurni da se ne pojavljuju neželjene posljedice.

Istraživači sa Univerziteta Babeš-Boljaj u Rumuniji, nadaju se da će vještačka krv koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva, riješiti problem nestašice krvi.

Doktor Radu Silađi Dumitresku tvrdi da će to otkriće imati uspjeha, jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada se izloži fizičkom ili hemijskom stresu.

„Otkriće će možda dovesti i do toga da stvorimo ‘instant krv’, koja bi mogla lako da se transportuje, a kad joj se doda voda pretvara se u vještačku krv“, rekao je Silađi Dumitresku.

Ovo istraživanje nastavak je rada naučnika sa univerziteta u Edinburgu i Bristolu, koji su 2011. godine stvorili crvena krvna zrnca iz matičnih ćelija izvađenih iz koštane srži.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender