24. 10. 2021.

Škole i ulice vrve tučama i svađama

Policija je tokom godine zbog narušavanja javnog reda i mira izdala 598 prekršajnih naloga, što je za deset odsto više nego lani.

Prema podacima CJB Banjaluka, na trgovima i ulicama počinjena su 723 prekršaja, koje su uglavnom prijavljivali građani koji se ‘ale na buku, razmirice i uništavanje javne imovine.

Riječ je o prekršajima koje najčešće izaziva omladina u alkoholisanom stanju, koja se okuplja po parkovima i drugim javnim površinama.

Od ukupnog broja registrovanih slučajeva nereda i buke, najviše ih je zabilježeno na području koje pokriva Policijska stanica Banjaluka-Centar.

– Čak 357 slučajeva narušavanja javnog reda i mira zabilje‘eno je na području koje pokriva Policijska stanica Banjaluka-Centar, a pored Centra, po broju prekršaja prednjačila su i naselja Lazarevo, Lauš i Obilićevo – rekao je načelnik CJB Mladen Marić.

On kaže da se prekršaji sve češće prave i u obrazovnim ustanovama.

– Broj prekršaja u vaspitno-obrazovnim ustanovama u ovoj godini povećan je za čak 60 odsto, kao i na javnim skupovima i u sredstvima javnog prevoza – rekao je Marić i dodao da je broj naloga izdatih na licu mjesta veći za deset odsto.

Mještani Lazareva koji ‘ive blizu Osnovne škole “Borisav Stanković” ka‘u da ih vrlo često noću budi buka i svađa iz dvorišta ove škole.

– Omladina se često okuplja u školskom dvorištu, gdje konzumiraju alkohol i prave buku, a nerijetko dolazi i do tuča. Viđam patrole po naselju, kao i ispred pojedinih kafića, ali dok god je lijepog vremena i besposlene omladine, mi nemamo mira – rekao je jedan mještanin Lazareva koji nije ‘elio da mu pominjemo ime.

Maloljetnici

CJB Banjaluka ove godine zabilje‘io je 1.268 slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Evidentirano je 1.187 osoba koje su počinile prekršaj, od čega je bilo 57 maloljetnika, dok je 110 lica već prijavljivano.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender