U kakvom su stanju vodovodne cijevi?

Da bi voda bila za piće mora da prođe više faza prerade. Nakon toga put do nas nalazi kroz cijevi.Od ukupnih 880 kilometara vodovodne mreže, u Banjaluci 19 odsto je još od azbesta, koji je u evropskim zemljama odavno zamijenjen “netoksičnim” cijevima od polietilena.

“To bi iznosilo nekih 13 kilometara, međutim tu su neiophodna određena finansijska sredstva kojih mi nažalost nemamo, tako da sa postojećom cijenom vode koju mi imamo, mi možemo da pokrivamo tehničko održavanje”, istakla je Branka Ristić, portparolka “Vodovod”- a AD Banjaluka.

Mještani dijela naselja Rosulje traže da hitno bude zamijenjen stari azbestni cjevovod, jer strahuju da može biti štetan po zdravlje.

“U tih 15 ulica, imamo nekih pet do šest ulica u kome imamo stalne probleme pucanja postojećih cijevi što zahtjeva ponovno kopanje infrastrukture asfalta, trotoara i slično, što u značajnoj mjeri ruži izgled Rosulja”, rekao je Željko Gaguča, predsjednik Savjeta MZ Rosulje.

Dok su naučnici dokazali štetna dejstva udisanja azbesta, sa posljedicama kao što su azbestoza, bronhijalna astma, karcinomi i promjene na gastro-intestinalnom traktu, štetnost azbesta u vodi još nije potvrđena.

“Vršena su neka istraživanja ali jasnih rezultata o štetnosti nema, ali stav je Svjetske zdravstvene organizacije da kad god je to moguće izbjegavaju materijali od azbesta, pogotovo u takvim cijevima za distribuciju vode za piće”, naglasila je Vesna Rudić-Grujić, načelnik Službe higijene u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće nije predviđena kontrola na azbest. Ako je za utjehu, upućeni tvrde da Banjaluka ima “tvrdu vodu” i da su zbog dugotrajne upotrebe i cijevi od azbesta obložene kamencem.

Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender