19. 10. 2021.

Zlatni “Lamborghini” najskuplji automobil na svijetu

Minijaturna replika modela “aventador LP 700-4”, koja više izgleda kao igračka, napravljena je od materijala koji se koriste i za pravljenje nekih bolida Formule 1, ima aluminijumske felne i sjedišta ukrašena poludragim kamenjem. Zato ne iznenađuje što replika košta pola miliona funti, gotovo isto kao i “aventador”!

Nakon predstavljanja prototipa, iz kompanije najavljuju ekstravagantni završni model presvučen zlatom, čija se vrijednost procjenjuje na 4,2 miliona funti!

Sjedišta, volan i felne najskupljeg automobila na svijetu biće presvučeni zlatom i platinom, prednja sjedišta imaće ukrase od dragog kamenja, a sa prednjih svjetala sijaće i dijamanti!

Ipak, Robert Gulpen koji je dizajnirao zlatni model, naglašava da će “kupac biti taj koji će odrediti krajnji izgled najskupljeg automobila na svijetu i da će on odlučiti od kog materijala će biti napravljen”.

Njemačka aukcijska kuća procijenila je da će završni model vrijediti 8,6 miliona funti, od ćega će gotovo pola miliona otići u dobrotvorne svrhe, ali Gulpen ga nudi kupcima po cijeni od 4,6 miliona funti.

Prototip ovog “skromnog” automobila prvo će moći da se vidi u “Tržnom centu Dubai”. Prije nego što bude odvezen u aukcijsku kuću, automobil će krenuti na turneju, kroz Singapur, Šangaj i Rusiju.

Mnogo je pitanja o tome ko će kupiti skupocjeni model od zlata, a Gulpen nudi nagradu od 155.000 funti svakome ko mu pomogne da nađe kupca.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender