25. 10. 2021.

Banjaluka: Kvadrat 20.000 KM mjesečno!

Cijene nekretnina u skoro svim opštinama u BiH već nekoliko godina konstantno padaju, a ukupna kriza u građevinarstvu dovela je do toga da poslovni prostor nikada nije bilo teže iznajmiti ili prodati.

Međutim, uži centar Banjaluke ne dijeli sudbinu ostatka ovog grada, ali i drugih opština te su cijene kvadrata poslovnog prostora u najpopularnijoj Gospodskoj ulici još astronomske i drže nivo nekih evropskih ili svjetskih metropola. Tako se lokali na banjalučkom Trgu Krajine i u Gospodskoj ulici iznajmljuju za oko 15.000 do više od 20.000 KM mjesečno.

“Vlasnik ugostiteljskog objekta u blizini hotela “Palas”, u centru grada, mjesešno je imao kiriju od oko 16.000 KM. Nakon nekoliko godina provedenih na ovoj lokaciji, morao je prodati biznis, iako je imao razvijen posao, nije mogao pokriti tolike troškove zakupa”, ispričali su za “Dnevni avaz” u jednoj banjalučkoj agenciji.

Cijene kvadrata poslovnog prostora u centru Banjaluke kreću se od oko 2.500 KM do čak 5.000 KM, dok se oni udaljeniji od gradskog jezgra mogu naći za maksimalno 2.800 KM po kvadratnom metru. Cijenu, osim lokacije, diktiraju i veličina objekta, opremljenost, mogućnost adaptacije određenoj namjeni i slično.

Ekonomisti ističu da ne čudi da najveća mjesečna primanja u Banjaluci imaju upravo vlasnici poslovnih prostora u centru, takozvani rentijeri.

Prema mišljenju ekonomiste Zorana Pavlovića, manja grupa banjalučkih biznismena je kroz proces privatizacije postala vlasnik većine atraktivnih poslovnih prostora u Gospodskoj ulici.

Astronomske iznose koje mjesečno primaju po osnovu njihovog iznajmljivanja, oni prijavljuju kao lične dohotke.

Izvor: Dnevni avaz

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender