Izbori su posljednja šansa da sačuvamo Kosmet!

“Ako Srbi izgube politički potencijal i ne izađu na izbore, sve njihove ideje u budućnosti biće manje ozbiljno shvaćene. Zato je značajno obezbijediti politički legitimitet”, rekao je Dodik.

On je za “Kurir” rekao da nakon toga predstavnici Srba mogu da kreiraju i druge ideje i zahtjeve za koje će se zalagati putem institucija sistema.

Predsjednik Srpske je istakao da status i budućnost Kosova zavise od političkih sredstava i političke borbe, budući da je “jasno da se više niko neće boriti za Kosovo vojnim sredstvima”.

Svjesni da formiranje Zajednice srpskih opština može imati dalekosežne posljedice, vlasti u Prištini, objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković, pokušavaju da na svaki način ometu izborni proces. Konkretno, Albanci pokušavaju da u birački spisak u Kosovskoj Mitrovici ubace oko 6.500 Albanaca jer bi im, kaže, to dalo realnu šansu da preuzmu vlast ako Srbi budu bojkotovali izbore!

– To bi za Srbe bila katastrofa jer je Mitrovica jedini grad na Kosovu koji ima univerzitet i bez Mitrovice nema opstanka srpske zajednice na severu. Imamo primer prošlih izbora u opštini Novo Brdo, gde upisanih Albanaca ima otprilike kao u Mitrovici, koja je dobila albanskog gradonačelnika i albansku upravu iako su Srbi većina. Albanci sada tamo izdaju građevinske dozvole, naseljavaju Albance i menjaju etničku strukturu – kaže Anđelković za Kurir.

Analitičar Predrag Simić kaže za Kurir da Albanci stalno pokušavaju da uvećaju svoju populaciju, „kako u Makedoniji, tako i na Kosovu i sada u Kosovskoj Mitrovici“.

Lažiranje spiskova

– To nije ništa novo. Naduvavanjem broja svog stanovništva pokušavaju da promene etničku strukturu. Zato su političari na Kosovu toliko glasni u pozivanju svojih sunarodnika na izbore. Samo ako Srbi osvoje vlast u deset opština na severu KiM, mogu da formiraju Zajednicu srpskih opština i nađu se u svom entitetu. Ako pobede Albanci, Srbi će biti u velikom problemu pošto će doći u situaciju u kojoj se nalaze Srbi južno od Ibra – kaže Simić. Prema mišljenju Anđelkovića, još nije potpuno definisano koje bi sve ingerencije imala Zajednica srpskih opština jer je Briselski sporazum nedovoljno definisan.

Model Republike Srpske

– Ako bi Srbi bili složni i izašli na izbore, mogli bi faktički  da postanu nezavisni u odnosu na Prištinu. Dobili bi regionalnog komandanta, prvu i drugu instancu suda i zadržali ono što imaju: zdravstvo, obrazovanje, komunalnu policiju… Jedino ako Srbi odluče da bojkotuju izbore, rizikuju da padnu pod jurisdikciju Prištine – kaže Anđelković.
On ukazuje da bi Srbi trebalo da izađu na izbore „čak i ako im se ne dopada Briselski sporazum“.

Izvor: Kurir

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender