25. 10. 2021.

Ko sve špijunira po Evropi?

Špijunske agencije Njemačke, Francuske, Španije i Švedske u posljednjih pet godina su razvile tehnike za masovno nadgledanje Interneta i telefonskog saobraćaja u saradnji sa Britanijom, piše danas “Gardijan”, pozivajući se na dokumenta bivšeg američkog obavještajca Edvarda Snoudena.

Kako prenosi AFP, ovaj izvještaj mogao bi sada da dovede u neprijatnu situaciju vlade evropskih zemalja, posebno Njemačke i Španije, koje su oštro osudile ranije izvještaje da je američka NSA špijunirala njihove građane i lidere s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na čelu.

Britanska obavještajna agencija Državni komunikacioni štab (GCHQ), koja blisko sarađuje s američkom Nacionalnom bezbjednosnom agencijom (NSA), imala je jednu od vodećih uloga u tome da pomogne drugim zemljama da zaobiđu zakone kojima se ograničava špijuniranje.

U izvještaju “Gardijana” navodi se da su obavještajne službe evropskih zemalja zajedno vršile nadzor direktno prisluškujući komunikacije preko optičkih kablova, koji prenose globalni internet saobraćaj i telefonske razgovore i kroz tajne odnose sa telekomunikacionim kompanijama.

Britanski list piše da je GCHQ u pregledu aktivnosti evropskih obavještajnih službi iz 2008. godine naveo da njemačka Federalna obavještajna služba BND prisluškuje optičke kablove i ima “veliki tehnološki potencijal i dobar pristup centralnom čvorištu interneta”, dok britanski špijuni pomažu Nijemcima da promjene ili zaobiđu zakone koji ograničavaju špijuniranje.

“Gardijan” piše i da je pohvaljena francuska Generalna direkcija za spoljnu bezbjednost (DGSE) koja je sarađivala sa Britancima u razbijanju internet šifri i došla do korisnih informacija od neimenovanih telekomunikacionih firmi.

Pored toga, u tom izvještaju se navodi da špijuniranju doprinosi i španski Nacionalni obavještajni centar (CNI) kroz blizak odnos sa jednom neimenovanom britanskom firmom.

Švedska je, kako “Gardijan” piše, dobila pohvalu od Britanije, jer je 2008. usvojila zakon kojim je odobreno prisluškivanje razgovora optičkim kablovima.

Njemačka služba bezbednosti: Nismo htjeli da zaobiđemo zakon

Njemačka služba bezbednosti (BND) je danas potvrdila izvještaje da redovno razmatra tehnološka dostignuća sa sličnim službama drugih evropskih zemalja, ali je porekla tvrdnje da je pokušavala da zaobiđe zakone da bi koristila špijunsku tehnologiju koju je razvila britanska agencija GĆQ.

Portparol BND Martin Hajneman rekao je Asošiejted presu da se razmjena informacija između dvije agencije nije fokusirala “na legalna već na tehnička pitanja” u vezi sa reformom njemačkog zakon koja nikada nije implementirana.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender