24. 10. 2021.

Na psima iz BiH testiraju novo oružje, kozmetiku…

Podaci Interpola iz 2012. godine pokazuju kako je šverc životinja odmah poslije krijumčarenja droge i oružja. Posao u kome se vrti ogroman novac postao je zanimljiv i mnogima u BiH. Pogotovo psi!

Kada od nadležnih državnih institucija zatražite podatke o izvozu pasa, nećete dobiti ništa. Jer psi se ne izvode. Ali se zato udomljavaju u Njemačkoj, Švicarskoj i drugim državama. Da se radi o čistokrvnim, vrijednim psima, priča bi imala smisao. Ali kada dobijete podatak kako BiH samo u Njemačkoj godišnje udomi nekoliko hiljada pasa lutalica, mješanaca u BiH, onda priča postaje sumnjiva.

Prijave tužilaštvu

– Mi smo Tužilaštvu prijavili jednu grupu koja se bavila ovim poslom. Samo u godinu dana prevezli su oko 1000 pasa u Njemačku. Mali dio je vjerovatno udomljen, ali se većini gubi svaki trag nakon nekoliko mjeseci. Koliko znamo, ti psi se koriste za testiranje oružja. U tim slučajevima su pokretne teme. Koriste se i za testiranja lijekova, kozmetike, rade im se vivisekcije. To je čisto mučenje životinja – govore nam u banjalučkom udruženju ‘Noa’ koja aktivno radi na ovome problemu.

Za one koji ne znaju, izraz vivisekcija (iz lat. secirati naživo) se zamjenjuje nježnijim izrazima kao, naprimjer, istraživanje na modelu. To je rezanje naživo pasa tokom određenih pokusa ili praksi.

Put do Njemačke

Put jednoga psa u Njemačku košta oko 100 eura. Šverceri ih navodno prodaju za 250 do 300 eura, tako da je lako izračunati koliko se može zaraditi na ovome kriminalu.

Veterinari uglavnom nisu raspoloženi za razgovor o ovoj temi. Oni koji su bili “neoprezni” pa iznijeli određene podatke brzo su izvrgnuti prijetnjama, tužbama, sudovima.

– Nakon što sam progovorio o ovome problemu, brzo su stigle anonimne kaznene prijave protiv mene, počele su i prijetnje. Radi se o velikom kriminalu koji treba razotkriti – govori nam direktor veterinarske stanice u jednom gradu u BiH koji je želio ostati anoniman. Nezvanično, nadležne inspekcije počele su aktivnije raditi na istraživanju udomljavanja životinja iz BiH u europskim zemljama. Na rezultate istrage još se čeka.

Certifikati i izvoz

Nakon što se dobije potrebni certifikat, psi se stavljaju u kaveze i šalju na put u zemlje EU-a. Preko granice ih ne voze više od pet kako ne bi morali prolaziti strože kontrole.

Užas vivisekcije

Vivisekcija ili rezanje psa dok je živ s ciljem vršenja pokusa, ili obuke studenata odobreno je u 2010. godini, i to samo kod mješanaca. Upravo takvi psi u velikom broju idu iz BiH prema EU pod krinkom udomljavanja. Nakon tri mjeseca smještaja u nekom od domova gubi im se svaki trag.

Hapšenja

Njemačka policija već je sprovela određene akcije i uhapsila pojedince koji su imali veze s BiH. Očekuje se kako će istragu početi i bh. institucije.

Izvor: Vecernji.ba

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender