26. 09. 2021.
Jedini spas u jedinstvu

Partijarh Irinej služio liturgiju u Sremskim Karlovcima

“Nažalost, istorija se ponavlja jer Srbi, kao i pre 300 godina, beže sa Kosova i Metohije, ne od dobra, već od jada, bede i nevolje”, rekao je srpski patrijarh u Sremskim Karlovcima, gdje je u Sabornoj crkvi služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom tri vijeka postojanja Karlovačke mitropolije.

Patrijarh Irinej je istakao da Srbi i danas, kao i onda, bježe sa Kosova s nadom da će se opet vratiti, ali se to ni danas kao ni prije 300 godina nije ostvarilo.

On smatra da Gospod neće ostaviti Srbe i da će se jednog dana vratiti na Kosovo i Metohiju.

“Svetinje koje su na Kosovu pred licem su Božijim. Patili smo i stradali i onomad i danas. Ipak, nada da nas Bog neće ostaviti još je živa, sve dok se o Kosovu pevaju pesme, a gusle gude o kosovskoj velični i svetinji”, rekao srpski patrijarh.

Veliko je čudo, kaže patrijarh srpski, što i danas postojimo na Kosovu i Metohiji kao srpski narod, srpska crkva i srpska istorija.

“Održava nas jedino svest o našim svetinjama, poput svete Pećke patrijaršije i svete zemlje natopljene krvlju svetih srpskih mučenika i njenih branitelja”, istakao je patrijarh srpski Irinej.

O značaju i istorijatu Karlovačke mitropolije govorio je episkop sremski Vasilije.

U Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja, u kojoj je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom tri vijeka Karlovačke mitropolije, okupilo se oko 3.000 vjernika iz cijele Srbije.

Prisutni su bili i predstavnici Vlade Srbije, te vojvođanske Skupštine sa njenim predsjednikom Ištvanom Pastorom.

Karlovačka mitropolija jedna je od najznačajnijih u novijoj istoriji Srpske pravoslavne crkve. Jedno vrijeme bila je i sjedište Pećke patrijaršije.

Prije 300 godina smatrana je najorganizovanijom jedinicom SPC na području Austrougarske monarhije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender