22. 10. 2021.

Upoznajte psa koji razumije 1.000 riječi (VIDEO)

Učenje psa ovolikom broju riječi je sigurno bio zahtjevan posao, ali je još teže bilo ubijediti naučnike da je to moguće.

– Još od davnina postoje uvjerenja da male životinje nemaju razum i da su one samo mašine kroz koje teče krv. Ovakvo uvjerenje postoji i među brojnim lingvistima koji nisu svjesni istraživanja koja sprovode brojni psiholozi koji proučavaju životinje i njihovi ineligenciju – rekao je Pajli.

Kada su u pitanju ovakva istraživanja sa životinjama, naučnici su dosta oprezni, jer su do sada rađena neka istraživanja koja su se pokazala netačnim.

Naučnici se plaše efekta “Pametni Hans”, kako je nazvan čuveni eksperiment sa konjem. Hans je bio konj koji je tokom eksperimenta udarcem kopitama rješavao matematičke zadatke koje mu je postavljao eksperimentator.

Međutim, jedan od psihologa je ubrzo dokazao da je Pametni Hans u stvari reagovao na pokrete dresera i ispunjavao njegova očekivanja, nadajući se nagradi.

Psiholog Džon Pajli morao je da dokaže da je njegov pas mogao da donese određenu igračku koja mu nije bila u blizini, niti u vidnom polju, a za koju je dobio komandu da donese. Takođe, nije bilo dovoljno da razumije riječi koje je naučio, već je pas ovog psihologa morao pravilno da reaguje kada se ove riječi koriste u društvu drugih ljudi.

2

Ono što je bilo najteže jeste ubijediti naučnu zajednicu da je uspio da nauči psa da razumije da imenica “igračka” nije samo plišani meda, već i loptica i sve druge igračke.

Psiholog kaže da igračke kao što su lopta, kanap, frizbi, plišani meda, fizički nemaju ništa zajedničko, ali spadaju u jednu grupu reči a to je “igračka”. Ni mala djeca u početku ne mogu da razumiju da igračka nije samo meda ili samo lopta, već različiti objekti, ali psiholog je uspio to da nauči svog psa.

Časer je naučen da može da zaključi da je nova riječ ime novog objekta bez nekog većeg objašnjavanja vlasnika.

Stavim poznate predmete na pod za koje je naučila kako se zovu i šta znače, a onda uzimam novi objekat koji nikada nije vidjela i nikada nije čula ime ovog objekta – kaže psiholog.

Da bi bio siguran da Časer neće krenuti ka novom objektu koji joj je zanimljiv jer je nov, prvo zatraži od nje da mu donese dvije, tri njoj poznate igračke. Zatim joj psiholog kaže da donese “Darvina”, riječ koju nije nikada čula, nakon čega ona donosi novu igračku.

– Ona donosi zaključak kao što bi i dijete uradilo – priča psiholog i dodaje da ukoliko on želi poznati objekat, on će koristiti ime poznatog objekta.

Pošto je on koristio ime koje pas nije prepoznao, a na podu je bio samo jedan objekat čije ime psu nije bilo poznato, pas je povezao da nova riječ odgovara nepoznatom objektu.

Fascinatan je podatak da je Časer naučila neke strukture rečenica, pa tako može da razlikuje kada joj vlasnik kaže da stavi frizbi na loptu, i obrnuto da stavi loptu na frizbi.

Probajte i vi kod kuće

Psiholog Pajli dodaje da svaki pas može da nauči riječi i njihovo značenje uz odgovarajuću obuku. On savjetuje sve one vlasnike koji žele da se oprobaju u ovome da prvo motivišu psa da uči.

– Vlasnici moraju da budu svjesni da riječi psima nemaju nikakvo značenje ukoliko nisu povezane sa njihovim aktivnostima i objektima koju su im bitni. Prije nego što pas uopšte počne da sluša riječ nekog objekta, taj objekat mora da ima neku vrijednost za njega – dodaje ovaj psiholog.

3

Pajli nije pokušao da nauči Časera rečima, recimo, knjiga i telefon, jer je njegov pas veoma motivisan igračkama, što je on i iskoristio.

– Ta lopta ima vrijednost za Časera i druge pse jer mogu da se igraju sa njom. Jednom kada taj objekat ima vrijednost za životinju, pas će zapamtiti tu riječ zbog objekta koji mu je bitan – naglašava Pajli.

Pajli dodaje da je rasa Border Koli, čijojoj pasmini pripada i njegov pas, inače sposobna da se snađe u teškim i komplikovanim situacijama s obzirom da ove rase žive na farmama i pomažu farmerima.

– Border Koli spada u rasu koja se često čuva na farmama kao pomoć farmerima sa životinjama. Vjerovatno su tako i navikli da slušaju reči farmera, pa im učenje riječi nije toliko strano – objašnjava ovaj psiholog.

/ljubimci.telegraf.rs/vetstreet.com/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender