16. 10. 2021.
Rezultati izbora na Kosovu 11. novembra?

Zatvorena biračka mjesta na KiM: Ekstremisti prekinuli glasanje, Vučić tražio intervenciju

Zatvorena biračka mjesta na KiM: Ekstremisti prekinuli glasanje, Vučić tražio intervenciju

U CIK-u nisu mogli da odgovore na pitanje da li će biti priznati rezultati glasanja u školi „Sveti Sava“ u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ili će biti poništeni.

To pitanje će biti razmotreno na sjednici CIK-a, kažu u komisiji.

Prvi preliminarni rezultati se očekuju oko 21.30 časova.

Ekstremisti prekinuli glasanje

Na nekoliko mjesta u Kosovskoj Mitrovici srpski ekstremisti prekinuli glasanje. Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio od međunarodne zajednice pravo da Srbija interveniše.

Srpski ekstremisti polupali su glasačke kutije u Tehničkoj, Medicinskoj i Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici. Incident se dogodio kada je veći broj građana krenuo na glasanje. KPS je bacio suzavac, a glasanje je prekinuto.

Samo u OŠ „Sveti Sava“ nalazi se čak 16 od 33 biračka mjesta, koliko ih ima u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Stakla na školi su porazbijana, a policija se nalazi ispred škole. Osoblje OEBS-a evakuisano je iz škole.

Kosovska policija privela je jedno lice, ali se ne zna da li je povezano sa tim događajem, javlja Tanjug.

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio od međunaredne zajednice pravo da Srbija interveniše i zatražio da Srbiji daju 45 minuta da Srbija smiri stanje u Kosovskoj Mitrovici.

Na ovaj zahtjev Srbije još nema odgovora međunarodnih zvaničnika.

Privedeni aktivisti Saveza kosovskih Srba

Kosovska policijska služba privela je danas popodne u Gračanici četvoricu aktivista Saveza kosovskih Srba, a jedan od njih Ilija Mladenović rekao je Srni da još ne znaju razlog privođenja.
„Rečeno nam je samo da smo privedeni zbog ozbiljne stvari. Čak su nam savetovali da angažujemo advokate“, ispričao je u telefonskom razgovoru Mladenović.

On je naveo da se privedeni nalaze u holu Policijske stanice u Gračanici.

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu pokrajine da i pored pritisaka i pretnji, izađu na lokalne izbore i tako formiraju svoju vlast i buduću Zajednicu srpskih opstina.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice građanske inicijative „SDP“ Oliver Ivanović rekao da su od 5,5 odsto građana koji su dosad izašli na birališta u severnoj Kosovskoj Mitrovici dve trećine Albanci i istakao da bi izlaznost građana sigurno bila veća da nema pretnji kojima su izloženi.okim sadržajem kakaa, jer se u njoj nalazi najveći broj flavonoida.

Vođa „Obraza“ Mladen Obradović se nalazi na Kosovu gdje sa grupom svojih ljudi snima prilaz biralištima.

– Grupa u kojoj je Obradović trenutno nikog ne tuče, ali su otvorili lap top, postavili kamere i snimaju svakoga ko priđe da glasa – javlja sagovornik „Blica“ sa lica mjesta.

Ekstremisti šikaniraju žene i stare ljude

Ekstremni desničari ometaju normalno glasanje, a među njima su najekstremniji Obraz, Dveri, „Četnici iz Valjeva“, grupa „Artemijevaca“, kao i grupe sa obilježjima DSS-a. Prema informacijama sa terena, ekstremisti presreću starce i žene koji idu ka biralištima i prijete im.

– Iako Priština pokušava da spriječi prelazak interno raseljenih kako bi glasali, za sada oni nesmetano prolaze – kaže sagovornik „Blica“ sa lica mjesta.

Za Tačija do 10 časova glasalo 70 odsto birača

Za Hašima Tačija je do 10 časova, prema saznanjima „Blica“, glasalo 70 odsto izašlih birača na Kosovu.

Na birališta u Kosovskoj Mitrovici danas je do 10 sati ukupno izašlo 518 glasača, što je 1,86 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštio je danas Izborni štab Građanske inicijative „Sloboda, demokratija pravda – Oliver Ivanović“.

Kako se navodi u saopštenju te građanske inicijative, na biračkim mjestima u Kosovskoj Mitrovici gdje su Albanci većina glasalo je 366, što je 70,66 odsto izašlih birača do 10 sati.

Građanska inicijativa „Sloboda, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“ apelovala je na građane da izađu na glasanje i iskoriste svoje biračko pravo.

Uhapšena tri lažna člana biračkog odbora

Policija Kosova saopštila je da je na jednom glasačkom mjestu u naselju Batlava u opštini Podujevo uhapsila trojicu lažnih članova biračkog odbora.

Uhapšeni su falsifikovali bedževe na ime članova mjesne izborne komisije iz Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

To je prvo hapšenje u dosadašnjem toku lokalnih izbora na Kosovu, javljaju beogradski mediji.

Neka biračka mjesta nisu otvorena na vrijeme

Nekoliko biračkih mjesta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici jutros nisu bila otvorena na vrijeme, jer ni biračke komisije niti izborni materijal nisu bili kompletni, javili su beogradski mediji.

Među prvim građanima koji su došli da glasaju na biračkom mjestu u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ je i kandidat „Srpske“ za gradonačelnika Krstimir Pantić, koji nije zbog toga uspio da glasa.

„Komisije nisu kompletne zbog opstrukcije političkih opcija bliskih Prištini“, rekao je Pantić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender