19. 10. 2021.
Bijela kuća odbacuje zahtjev za pomilovanje Snoudena

Bijela kuća odbacuje zahtjev za pomilovanje Snoudena

“Snouden je kršio američki zakon. Treba da ga vratimo u Sjedinjene Američke Države (SAD) i suočimo ga s pravdom, između ostalog za curenje povjerljivih informacija”, rekao je juče za američku televiziju ABC savjetnik Bijele kuće Don Fajfer, prenijela je agencija AFP.

Isti stav imaju predsjedavajući nadležnog Komiteta za obavještajne službe američkog Senata, senatorka Dajan Fejnstajn iz Kalifornije i republikanac Majk Rodžers u Mičigena koji ocjenjuje da je “traženje pomilovanja za Snoudena loša ideja”.

Fejnštajn je rekla da je Snouden prekršio zakon i da je mogao (da je htio) da “privatno prijavi svoja saznanja njenom komitetu”, dodaje Fox News.
Više od 100.000 ljudi je potpisalo peticiju kojom se apeluje na vlasti SAD da pomiluju Snoudena u slučaju da mu bude izrečena optužnica.

Zahtjev za pomilovanje u kome je Snouden nazvan “nacionalnim herojem SAD-a“ objavljen je na sajtu Bijele kuće još sredinom godine, a američka administracija je u obavezi da razmotri i odgovori na svaku peticiju sa preko 100.000 potpisa, podsjećaju agencije.

Snoudenu je Rusija odobrila azil u avgustu, uz veliko negodovanje Vašingtona, gdje je tražen zbog optužbi za špijunažu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender