25. 10. 2021.
CIA tjerala ljekare da muče teroriste poslije 11. septembra

CIA tjerala ljekare da muče teroriste poslije 11. septembra

CIA tjerala ljekare da muče teroriste poslije 11. septembra

Dvogodišnja istraga koju je sprovela radna grupa o očuvanju medicinske profesionalnosti u Nacionalnim centrima za pritvor došla je do ovog zaključka.

Okrutni, nečovječanski i ponižavajući postupci prema zatvorenicima izvršavala su se prema uputstvima Ministarstva odbrane i CIA. Uključivala su polivanje vodom, uskraćivanje sna i prisilno hranjenje, a ljekari se nisu ustručavali i nisu htjeli ništa da preduzmu povodom toga. Izvještaj navodi i da su kao zaposleni CIA savjetovali agente kako da “poboljšaju”‘ metode mučenja.

Iako je Ministarstvo odbrane prošlih godina izrazilo zabrinutost zbog prakse koja se odvijala u zalivu Gvantanamo, CIA je potvrdila da u pritvorima više nema zatvorenika, ali da ”promijenjena uloga zdravstvenih radnika i etičkih standarda” ostaje na snazi.

– Američka javnost ima pravo da od ljekara očekuje da će se pridržavati etičkih normi, bez obzira gdje su zaposleni i gdje rade. Znamo šta se događalo nakon 11. septembra, ali imamo odgovornost da se spriječi da se to nikada više ne ponovi – rekao je doktor Džerald Tompson.

Predsjednik radne grupe Dejvid Rotman dodao je da ”oblačenje uniforme ne smije i ne može da ukine osnovna načela medicinskog profesionalizma”.

Radna grupa koja je sprovela istraživanje zatražila je novu, detaljnu istragu o ulozi ljekara u procesima mučenja zatvorenika. Takođe, od Obavještajnog odbora u Senatu zahtjeva se istraga o CIA praksama i uspostavljanje prava koja bi medicinskom osoblju u tim ustanovama onemogućilo djelatnosti u suprotnosti sa etičkim normama.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender