27. 11. 2021.
KiM: CIK saopštila rezultate, bez sjevera

KiM: CIK saopštila rezultate, bez sjevera

Ove, preliminarne rezultate objavila je večeras na konferenciji za novinare predsjednica CIK Valjdete Daka i dodala da njima nisu obuhvaćeni glasovi iz četiri opštine na sjeveru.

Daka je saopštila da je na juče održanim lokalnim izborima u Štrpcu kandidat Samostalne liberalne stranke Bratislav Nikolić dobio 38,69 odsto, dok je kandidat Građanske inicijative Srpska Ivan Ređić dobio 36,14 odsto glasova.

U opštini Gračanica kandidat Građanske inicijate Srpska Branimir Stojanović dobio je 48,91 odsto, a kandidat Saveza kosovskih Srba Bojan Stojanović 35,02 procenta.

U opštini Ranilug kandidat Građanske inicijative Srpska Gradimir Mikić je dobio 39,94 odsto, a kandidat Srpske narodne partije Kosova Milan Aritonović 36,72 odsto.

U opštini Parteš kandidat Samostalne liberalne stranke Nenad Cvetković dobio je 45,81 odsto, dok je kandidat Građanske inicijative Srpska Dragan Nikolić dobio 33,97 odsto glasova.

U opštini Klokot kandidat Građanske inicijative Srpska Srećko Spasić dobio je 35,39 odsto, a kandidat Samostalne liberalne stranke Saša Mirković 29,17 procenata.

U opštini Novo Brdo kandidat Građanske inicijative Srpska Svetislav Ivanović je dobio 25,30 odsto, a kandidat Demokratske stranke Kosova Bajruš Imeri 32,57 procenata.

Drugi krug izbora biće održan 1. decembra.

Izborni materijal s tri glasačka mjesta u sjevernoj Mitrovici je poništen i nije mogao da se preda CIK-u, potvrdio je za B92 portparol OEBS-a

“Biračke kutije iz opština sa sjevera u centru za brojanje”

Daka je rekla da glasovi iz četiri opštine na sjeveru Kosova nisu obuhvaćeni preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, ali da se biračke kutije sa izbornih mjesta u tim opštinama nalaze u centru za brojanje i da će procedura ići zakonskim putem.

Daka je, govoreći o opštinama na sjeveru, rekla da će nakon procjene i analize CIK donijeti odluku koja uključuje jednu od tri varijante: da izborni materijal iz sjeverne Mitrovice može biti objavljen kao regularan, da se ide na ponovno djelimično glasanje u centrima gde su upala neovlašćena lica ili da se organizuje ponovno glasanje na čitavoj teritoriji sjevernog dijela Kosovske Mitrovice.

“Koliko je nama poznato, u sjevernom dijelu je napadnuto samo jedno glasačko mjesto, to je u školi Sveti Sava”, izjavila je Daka.

“Nakon što će se saznati faktičko stanje, mislim da će CIK donijeti odluku, da kažemo uslovno da će izabrati jedno od rješenja, da li će izborni materijal sa sjevera Mitrovice biti prihvaćen i proglasiti rezultate o ovom izbornom procesu, da li će trebati da se organizuje novo djelimično glasanje, samo u centrima gde je oštećen materijal, ili da li će trebati da se organizuje ponovno glasanje u cijeloj opštini sjeverne Mitrovice”, izjavio je Florijan Duši, član CIK-a.

Preliminarni rezultati ukazuju na rapidan pad Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, povećanje glasova Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i pad popularnosti pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Što se tiče srpskih političkih subjekata, na nivou Kosova evidentno je da je Građanska inicijativa Srpska dobila najviše glasova.

Kostić: Nadamo se da Gračanica ne ide u drugi krug
kostic

Predsjednik Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić rekao je da se u Srpskoj nadaju da neće biti drugog kruga za izbor gradonačelnika Gračanice, bez obzira na to što je drugi krug večeras najavio CIK.

Kostić je rekao Tanjugu da je CIK zvanično saopštio da je kandidat GI Srpska Branimir Stojanović na izborima za gradonačelnika osvojio 48,91 odsto glasova, ali da nisu izbrojani uslovni glasovi.

“Vjerujemo da će naš kandidat, s obzirom da se radi o samo jednom procentu, nakon prebrojavanja uslovnih glasova imati potrebnih više od 50 odsto glasova, te da neće biti drugog kruga”, rekao je Kostić.

/b92,agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender