16. 10. 2021.
Diplomu u fioku, pa u paprike

Diplomu u fioku, pa u paprike

Diplomu u fioku, pa u paprike

– Počela sam da se bavim prizvodnjom paprika jer jednostavno nisam imala drugog izbora. Tražila sam bezuspješno posao i onda odlučila da stvar uzmem u svoje ruke i da počnem sa prozvodnjom paprike, jer mi je to bilo jedino rješenje. Obezbijedila sam preko banjalučke Herbakrajine plastenik koji je jedan od najsavremenijih u dobojskoj regiji – priča Ana Stojanović Petković.

Na početku se teško snalazila jer, kako kaže, to što je učila na fakultetu je neprimjenjivo, jer u plasteniku se radi o čistoj prirodnoj organskoj proizvodnji, bez ikakve hemije.

– Još učim, ima nekih sitnih grešaka, ali trudim se da ih ispravim. I dalje se usavršavam, pošto namjeravam da se ovim bavim, da svake godine bude sve bolje – kaže ova mlada preduzimljiva žena.

U podizanje plastenika u kojem je 2.140 sadnica paprike uloženo je oko 37.000 maraka. Zasadi su podignuti na foliji, uveden je sistem navodnjavanja „kap po kap” i trenutni prinosi su oko pet kilograma paprike po sadnici.

– Nije to ništa teško. Nema nikakvog okopavanja ili posebnog napora. Sve poslove svakodnevno odrađujem sama u plasteniku, jedino kad je berba, onda mi pomažu porodica i rođaci – naglašava Stojanovićeva.

Ana predlaže svim mladima da se pokrenu, jer posla ima oko njih, ponegdje nadohvat ruke, samo je potrebna inicijativa.

– Ja bih im preporučila da počnu da se bave nečim, ne moraju da rade što i ja, ali smatram da je moj posao vrlo zanimljiv. Neka svako prema svojim afinitetima odabere i neka radi. Tražila sam godinama posao i nisam uspjela da ga nađem, a on je bio tu pored mene. U ovome sam se pronašla i kad uđem plastenik oslobodim se svih mogućih stresova – priča sa oduševljenjem Ana.

U Aninom plasteniku od sredine juna obavljeno je 15 berbi za poznatog kupca. Inače, ona očekuje da će do kraja godine imati još tri berbe i da će u prvoj godini svoga rada proizvesti oko devet tona paprike koja je uglavnom završila na tržištu Njemačke. Ana ne sumnja da će joj se dobro isplatiti posao.

Izvor: Novosti

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender