Kome vjeruju građani Srpske?

Kome vjeruju građani Srpske?

Kome vjeruju građani Srpske?

Istraživanje, provedeno od 24. do 28. oktobra u Republici Srpskoj na uzorku od 1.005 ispitanika, pokazalo je da građani najviše povjerenja imaju u SNSD – 39,2 odsto, što je za 2,5 odsto više u odnosu na istraživanje iz februara.

Prema ovom istraživanju, za SDS bi glasalo 30 odsto ispitanika, dok je u februaru za ovu stranku bilo opredjeljeno njih 24,9. Povjerenje u DNS ima 7,5 odsto glasača, što je za 0,3 odsto više nego u februaru.

Pad povjerenja građana bilježi PDP za koji bi glasalo svega 5,4 odsto građana, što je četiri odsto manje nego u februaru.

Podaci istraživanja su pokazali da bi u slučaju da ove sedmice budu održani parlamentarni izbori, najveće povjerenje građana dobio SNSD i to 39 odsto, zatim SDS 30 odsto, DNS osam, PDP pet, te SNS i SP po tri odsto i SDA dva odsto, dok bi ostale partije dobile 10 odsto glasova.

Na pitanje kojoj političkoj ličnosti u Srpskoj se može najviše vjerovati, 17 odsto ispitanika reklo je da je to lider SNSD-a Milorad Dodik, šest odsto smatra da je to potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, a četiri odsto se odlučilo za predsjednika PDP-a Mladena Ivanića.

Tri odsto ispitanika smatra da se najviše može vjerovati predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću, a jedan odsto predsjedniku DNS-a Marku Paviću.

Od ukupnog broja anketiranih, njih 34 odsto smatra da se ne može vjerovati ni jednom političaru, dok 20 odsto ne zna odgovor.

Podaci istraživanja pokazuju da su najznačajniji problemi sa kojima se suočavaju građani u Srpskoj prvenstveno nezaposlenost, zatim ekonomska kriza, korupcija, politička situacija, kriminal i nizak standard. Prema ovom istraživanju, koje je sprovela najrespektabilnija istraživačka agencija u regiji, građani uglavnom nemaju povjerenje da bi političke partije mogle riješiti probleme nezaposlenosti, korupcije, kriminala, niskog standarda i siromaštva, ali, ipak, misle da bi SNSD i SDS bile najuspješnije u tome.

Što se tiče ekonomske situacije, 17 odsto ispitanika smatra da je najprije može riješiti SNSD, a 14 odsto SDS. Četiri odsto ispitanika je mišljenja da bi ekonomsku situaciju najprije riješili PDP i DNS.

Kada je u pitanju korupcija, 15 odsto ispitanika smatra da bi SNSD bio najuspiješniji u njenom rješavanju, a 13 odsto njih mišljenja je da bi to najbolje uradio SDS.

Kada je u pitanju status Republike Srpske u BiH, 21 odsto građana Srpske smatra da bi SNSD bio najuspiješniji na tom polju, dok njih 13 odsto misli da bi to najbolje radio SDS.

Prema ocijeni ispitanika, najznačajnija ličnost u regionu u posljednjih godinu dana je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na drugom mjestu je prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a na trećem srpski teniser Novak Đoković.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender