18. 10. 2021.
Moskva: Marš protiv imigranata

Moskva: Marš protiv imigranata

Moskva: Marš protiv imigranata

Zvanično, praznik je ustanovljen u znak sjećanja na oslobođenje Moskve od Poljaka 1612. ali je novi praznik u suštini zamijenio slavljenje 7. novembra, odnosno dana Oktobarske revolucije, koji je u novoj Rusiji preimenovan u Dan pomirenja i saglasja.

Mnogi demonstranti nosili su crno-žuto-bijele ruske carske zastave a jedna grupa nosila je plakat na kome piše “Mladi protiv tolerancije”.

Velike mjere obezbjeđenja uvedene su za ovaj “Ruski marš” koji je uprava grada odobrila za 15.000 demonstranata u jugoistočnom predgrađu ruske prestonice.

Oko 3.000 nacionalista počeli su šetnju ulicom ograđenom sa dvije strane metalnim ogradama i pod kontrolom policije.

Vođa pokreta “Rusi” ultranacionalista Dmitrij Demuškin je bio među demonstrantima danas koji su nosili natpise kao što su “Danas džamija sutra džihad” i tražili uvođenje mjera da se ograniči dolazak imigranata iz bivših sovjetskih republika sa Kavkaza i centralne Azije.

Ovaj skup održava se tri nedjelje poslije nereda iazazvanih slučajem kada je Azerbejdžanac ubio jednog 25-ogodišnjeg Rusa u prestonici. Policija je kasnije privela više od 1.000 imigranata.

Ti neredi su pokazali da u Rusiji rastu ultranacinalistička osjećanja i netrpeljivost prema imigranitima.

Prema izvještajima medija slična okupljanja održana su danas u nekoliko drugih ruskih gradova.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender