Skinuta još jedna dvojezična tabla

Skinuta još jedna dvojezična tabla

Skinuta još jedna dvojezična tabla

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić rekao je da su u Vijeću zgroženi ovim događajem i da u Varaždinu do sada nije bilo izgreda usmjerenih protiv srpske manjine.

On je rekao da je Varaždin sredina koja je uvijek smatrana otvorenom i multietničkom, iako Hrvati čine 98 odsto stanovništva, prenose hrvatski mediji.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš rekao je da je neprijatno iznenađen tim činom i da ne vjeruje da je to učinio neki Varaždinac.

“Varaždin koji za sebe smatra da je građanski, evropski grad, koji poštuje raznolikosti, ne može sebi ovako nešto da dopusti”, rekao je Habuš i dodao da ne vjeruje da se “Vukovar preselio u Varaždin”.

On kaže da je “neko kroz medijsku pompu i sve što se događa u Vukovaru, iz obijesti, u trenutku slabosti, učinio nešto za šta nema potrebe”.

Iz varaždinske policije kažu da je nepoznati počinilac juče popodne uklonio tablu sa latiničnim i ćiriličnim natpisom.

U Varaždinu živi 380 pripadnika srpske nacionalne manjine.

U Osijeku je prije desetak dana sa zgrade u kojoj se nalazi Vijeće srpske nacionalne manjine skinuta dvojezična tabla, koja je ubrzo ponovo postavljena.

Skidanje dvojezičnih tabli počelo je u Vukovaru, i to nasilno, početkom septembra, odmah po njihovom postavljanju, kada je takozvani štab za odbranu hrvatskog Vukovara organizovao proteste.

Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je danas izmjenu i dopunu Statuta kojom se područje grada proglašava “mjestom posebnog pijeteta”, te utvrđuje da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender