27. 11. 2021.
SNSD će tražiti i smjenu Ognjena Tadića

SNSD će tražiti i smjenu Ognjena Tadića

Nakon raskida partnerskih odnosa na nivou BiH između ove dvije stranke, Predstavnički dom bh. parlamenta 24. oktobra podržao je zahtjev Kluba SNSD-a i smijenio Mirka Šarovića (SDS), ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i njegove stranačke kolege Radmilu Mitrović i Mirka Okolića, zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice odnosno zamjenika ministra odbrane BiH. Protiv smjena bili su poslanici SDS-a, HSP-a i SDA, uz objašnjenje da je u Predstavnički dom došao stav Vijeća ministara o smjenama, a ne odluka predsjedavajućeg Vijeća, “kako zakon nalaže”.

Staša Košarac (SNSD), šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda, tvrdi da će na sutrašnjoj sjednici u ime Kluba zatražiti uvrštavanje u dnevni red smjene funkcionera SDS-a u Vijeću ministara, ali i Ognjena Tadića (SDS), predsjedavajućeg Doma.

“U našoj inicijativi tražili smo da smjena Ognjena Tadića bude uvrštena u dnevni red na prvoj narednoj sjednici. Kako nije uvrštena u dnevni red, mi ćemo tu inicijativu predložiti na samoj sjednici, kao i inicijativu za smjenu Šarovića, Mitrovićeve i Okolića”, rekao je Košarac.

I on i Halid Genjac (SDA), šef Kluba bošnjačkih delegata, kažu da za uvrštavanje ove dvije inicjative na dnevni red sjednice Doma naroda postoji dovoljno glasova, kao što ima i dovoljno “ruku” za izglasavanje smjena.

“U Domu će postojati dovoljna i opšta i entitetska većina za smjenu i Tadića i kadrova SDS-a u Savjetu ministara. Veoma je ružno Tadićevo ignorisanje inicijative Kluba srpskih delegata da u dnevni red sjednice uvrsti zahtjeve za smjenu”, ocijenio je Košarac, istakavši da Tadić, koji juče nije odgovarao na naše telefonske pozive, “nema podršku većine Kluba srpskog naroda, koji ga je i predložio za predsjedavajućeg Doma”.

Troje bošnjačkih delegata iz SDA, ponovio je juče Genjac, “ni na koji način neće sudjelovati u glasanju” o smjeni funkcionera SDS-a u Vijeću ministara.

“Bićemo na sjednici i činićemo kvorum, ali pri glasanju o ovoj tački, ako bude uvrštena na dnevni red, nećemo biti ni suzdražni ni za ni protiv. Odlučiće glasovi za ili protiv, a mislim da postoji dovoljno njih za smjenu”, kazao je Genjac, podsjetivši na stav SDA da ovo nije njihova podrška SDS-u nego insistiranje na zakonitosti i ustavnosti.

Za smjenu Šarovića, Okolića i Mitrovićeve postoji neophodna većina i u Klubu hrvatskih delegata u Domu naroda, čije su stranke (SDP i dva HDZ-a) razrješenje kadrova SDS-a podržale u Predstavničkom domu.

“Ovo nije pitanje smjene Šarovića ili bilo koga drugog, nego političko pitanje u vezi s promjenom odnosa unutar parlamentarne većine, odnosno između SDS-a i SNSD-a”, izjavila je Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Kluba hrvatskih delegata.

Ona tvrdi da HDZ BiH još nije zauzeo stav o zahtjevu za smjenu Tadića i naglašava da nije sigurna da će se ova tačka naći na dnevnom redu.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender