23. 09. 2021.
Vlast sposobna da se obračuna sa kriminalom

Srpska podržava zvaničnu politiku Srbije

On je izrazio nadu da će srpski narod na Kosovu uskoro postići jedinstvo, ističući da Srbi na Kosovu imaju podršku i razumijevanje Srba iz Republike Srpske.

Komentarišući jučerašnje sukobe među Srbima na Kosovu u vezi sa izlaskom na izbore, Dodik je rekao da to doživljava kao nerazumijevanje među braćom, a ne kao pitanje podrške nezavisnosti Kosova.

“I oni koji su izašli na izbore i oni koji nisu izašli nisu bili za nezavisno Kosovo i nisu smatrali da je to davanje legitimiteta takozvanom nezavisnom Kosovu. Razumijemo da i zvanični stav Srbije nije priznavanje Kosova, a Kosovo ni mi ne priznajemo i u tom pogledu volio bih da su to samo čarke i nerazumijevanje među braćom i da će oni to pitanje riješiti”, istakao je danas Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je naglasio da će i lično uvijek nastojati da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji, a da će Republika Srpska ostati uporna u stavu da ne prizna nezavisnost Kosova.

“Izbori koji se održani juče govore da Kosovo nema demokratskih kapaciteta, da nema demokratski sazrelih institucija, da su napori Evrope da se tamo nešto učini propali i očigledno je da značajan broj ljudi ne želi da prihvati farsu koja se zove izbori”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je saglasan sa ocjenama Srbije da je od Hašima Tačija i Evropske komisije učinjeno sve da što manji broj Srba izađe na izbore.

Srpska čeka dogovor iz FBiH

Srpska čeka dogovor u Federaciji BiH /FBiH/ u vezi sa odlukom “Sejdić-Finci”, te  ostaje pri stavu da ne treba da se miješa u kompetencije drugih, kao što ne želi da se drugi miješaju u njene kompetencije, izjavio je Dodik.

“Obaviješten sam o sastancima u Sarajevu i Budimpešti, ne znam do čega su stigli, šta su dogovarali, nemam kontakte”, rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da mu je priča u vezi sa odlukom “Sejdić-Finci” zamorna, ističući da je Srpska taj problem riješila i da se tako ponaša, a da je veoma važno da se to pitanje riješi i u FBiH, prvenstveno zbog aplikacije BiH za članstvo u EU.

“Odluka `Sejdić-Finci` korištena je za otvaranje širih ustavnih promjena. Godinama smo bili izloženi zahtjevima da se mijenja način izbora članova Predsjedništva, da se čak mijenjaju kompetencije članova Predsjedništva, a ostali smo uporni i u Srpskoj izgradili konsenzus o tom pitanju”, podsjetio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska želi da ohrabri partnere u FBiH da riješe to pitanje, ali je i svjesna da opstrukcije u FBiH dolaze od SDA.

“Svjedok sam kada je Zlatko Lagumdžija napravio dogovor sa Hrvatima, a to srušilo SDA. SDA nije stalo do evropskog puta zato što ima izražene veze sa nekim drugim putevima koji ne vode u pravcu Evrope nego neki sasvim drugi pravac”, istakao je Dodik.

Pobijedićemo na izborima

SNSD će pobijediti na predstojećim izborima, kaže Dodik.

“SNSD ima odgovornost za procese u Republici Srpskoj. Ponosni smo na ono što smo učinili, naši rezultati su vidljivi na svakom koraku”, poručio je Dodik.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da SNSD raste u podršci stanovništva, što pokazuju određena istraživanja.

“Vidjećemo na koji ćemo se način kretati. Učinićemo sve da našu organizaciju stavimo u optimalno stanje na izborima i da pobijedimo”, naglasio je Dodik, komentarišući prelaz dijela dobojskog odbora PDP u SNSD.

On je dodao da mu je žao što neki koji “pokušavaju da se bave politikom u Republici Srpskoj”, nisu ozbiljno shvatili ponude SNSD-a da se izvrši koncentracija i da se zajedno izađe na izbore, te poručio da “kao što im se desilo u zajedničkim organima, desiće im se i na izborima”.

“Bez obzira što pokušava da širi neki optimizam, SDS nema šansu da prođe u
ovim izborima, jer je limitiran sa rastom, bez obzira na svesrdnu očiglednu pomoć koju dobijaju od SDA”, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je pojasnio da je njegovu izjavu, da postoje realni planovi da se u BiH u narednim godinama naseli određeni broj ljudi, iza čega stoji Bakir Izetbegović, jedino lider SDS-a Mladen Bosić demantovao, da bi odbranio svog partnera.

“I dalje stojim iza ove tvrdnje, smatram da smo u institucionalnom smislu obaviješteni o tim projektima i moje je da saopštim javnosti, kako sam to i učinio”, dodao je Dodik.

On je poručio da “SDS nigdje ne dolazi, već odlazi”, jer i tamo gdje je dobio vlast ništa nije učinio.

“Oni su učinili sve da SNSD bude prepoznat i najmoćniji i biće najmoćnija partija. Sve ćemo učiniti da valorizujemo naše rezultate, oni su vidljivi u projektima”, ocijenio je Dodik.

On je isatakao da od “PDP nema ništa, da je to partija društvene propasti”, koja je, prije svega, uništila sebe, svojom arogancijom, nerealnim programima, cinizmom i galamom.

“Ne smatramo ih relevantnim političkim faktorima, nemamo razloga da sa njima polemišemo na javnoj sceni. Kada budu sigurni da će proći cenzus neka se jave, pa ćemo sa njima polemisati”, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender