Zakon o radu treba da se donese u duhu socijalnog dijaloga

Zakon o radu treba da se donese u duhu socijalnog dijaloga

Zakon o radu treba da se donese u duhu socijalnog dijaloga

Ristićeva je ocijenila nedopustivom atmosferu u javnosti u vezi sa radnom verzijom zakona, jer je, kako je rekla, sindikat stvorio veoma negativnu sliku, prije nego što su poslodavci rekli svoj stav.

“Poslodavci suštinski ovim zakonom žele pojednostavljenje procedure zaključivanja i otkazivanja ugovora, ali ne u smislu da iko bude ugrožen ili lakše otpušten, nego da se stvori mogućnost veće mobilnosti radne snage i veće konkurentnosti na tržištu rada. Novi zakon o radu treba da donese novine kakve su već napravljenje u drugim tržišnim ekonomijama”, navela je Ristićeva za “Nezavisne novine”.

Ona je dodala da je nelikvidnost privrede dosegla kritičnu tačku, što sa sobom povlači neophodnost vraćanja neoporezivog dijela dohotka, čije je ukidanje imalo za direktnu posljedicu drastično smanjenje obrtnog kapitala.

Govoreći o politici podsticaja, Ristićeva očekuje da će se u narednoj godini usvojiti zakon o podsticajima, kako bi u 2015. godini postojalo sistemsko obezbjeđenje podsticajnih sredstava.

Ona je rekla da bi centralizacija svih kapitalinih investicija u Republici Srpskoj mogla dovesti do angažmana većeg dijela domaće privrede na nekim poslovima, jer bi na taj način bile spremne da se na određenim projektima udruže i na vrijeme stvore potrebnu finansijsku konstrukciju, ukoliko bi znale dugoročne planove za javne poslove.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender