26. 09. 2021.
Završeno snimanje filma o Žarku Lauševiću

Završeno snimanje filma o Žarku Lauševiću

Film, čija je premijera zakazana za 22. februar 2014. u centru “Sava”, govori o presjeku vremena koje je doprinijelo tragediji koja se dogodila u glumčevom životu. Podsjeća na pojavu nacionalizma, šta je tada značila predstava “Sveti Sava”, zašto je glavni akter ove priče nosio pištolj, o njegovom životu prije i poslije 1993. godine, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici u samoodbrani usmrtio dvoje i ranio jedno lice, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

Igrani dijelovi, govore o težini koja pritiska glavni lik, o patnji koju prolazi, kajanju i svemu što i danas osjeća. Ne otkrivajući cijelo lice glumca, detaljima tijela i atmosferom zatvorske ćelije, predstavljeno je njegovo duševno stanje, navodi se u saopštenju rediteljke filma.

Ovaj projekat za autorku ima izuzetan kulturološki značaj jer predstavlja ličnost koja je zauzimala posebno mjesto u dramskoj umjetnosti i zemlji u kojoj je rođena. Lauševićev život je, naime, nakon tragedije, postao teži i od same smrti.

Kako se dodaje u saopštenju autorke projekta, baveći se Lauševićem, mi u stvari govorimo o nama jer predstavljamo dokument jednog vremena.

scena iz filma
scena iz filma

Projekat je vrlo poučan i autentičan, jer priča o čovjeku, koji je u istom trenutku velika zvijezda, izuzetna ličnost, krivac, žrtva, osuđenik, bjegunac, pisac, slikar i iskonski pokajnik.

Prva klapa filma koji ćemo gledati sljedeće godine, pala je ispred Јugoslovenskog Dramskog pozorišta. Na filmu je rađeno tri godine.

Lik Lauševića tumači Andreja Maričić, kompozitor je Hadži Nenad Maričić, direktor fotografije je Matija Munjiza Petrović, montažer Andreja Maričić, narator Bojan Krivokapić, producenti filma su Andreja Maričić, Miroslav Bata Petrović i Branka Bešević Gajić.

U filmu govore – Branislav Lečić, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Irfan Mensur, Slobodan Ćustić, Petar Božović, Marko Baćović, Andreja Maričić, Miroslav Lekić, LJiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Borka Pavićević, Јovan Ćirilov, Darko Bajić, Svetozar Cvetković i drugi.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender