20. 10. 2021.
Dačić: Tražićemo poništavanje izbora

Dačić: Tražićemo poništavanje izbora

Dačić: Tražićemo poništavanje izbora

Sutra na sastanak u Brisel kod visoke predstavnice EU dolaze i premijer Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić.

Razgovori Eštonove, Dačića i Tačija planirani su još ranije, kada je i najavljeno da će se obaviti nakon održavanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji 3. novembra.

Premijer Ivica Dačić je izjavio da će jedna od tema sutrašnjeg sastanka u Briselu biti poništavanje izbora na sjeveru Kosova.

“Na sastanku s Eštonovom i Tačijem, jedna od tema za razgovor biće i poništavanje izbora na sjeveru Kosova i Metohije, kao i na svim mjestima gdje su Srbi bili onemogućeni da glasaju i gdje su bili zastrašivani”, kazao je Dačić za portal Telegraf.rs.

Dačić je rekao da će se razgovarati i o počinjanju aktivnosti za formiranje zajednice srpskih opština.

U Briselu navode da će sutra na sastanku Dačića, Eštonove i Tačija ključna tema biti posljedice nedjeljnih izbora na Kosovu, u nastojanju da se sagleda da li će opštinski izbori biti ponovljeni u sjevernoj Mitrovici da bi se potom mogla valjano formirati Zajednica srpskih opština.

Izvještači iz Brisela ističu da to traži Beograd, jer bi se inače moglo desiti da albanski građani uzmu vlast u sjevernoj Mitrovici, čime bi formiranje Zajednice srpskih opština bilo nemoguće ni praktično, ni politički.

Ta Zajednica je ključni elemenat “trajne i opipljive” normalizacije odnosa i primjene dogovora Beograda i Prištine, što u decembru, poslije drugog kruga kosovskih izbora, treba da ovjere Savjet ministara EU i Evropski savjet, da bi Srbija dobila početak pregovora o članstvu u januaru.

Iako se nikako ne može reći da su “u dobroj vjeri” radile na pripremi regularnih izbora, na šta su stalno upozoravali premijer Ivica Dačić i zvaničnici u Beogradu, vlasti u Prištini su na neki način već unaprijed dobile priznanje za to, jer je Evropska komisija krajem oktobra već počela pregovore o sporazumu o pridruživanju s EU.

Bez snažne i ubjedljive Zajednice srpskih opština se ni kosovski Srbi ne mogu uvjeriti u to da im zajednica kao institucija jamči da će i kroz sistem vlasti u Prištini biti zaštićeni njihovi interesi.

A bez takve Zajednice je nemoguće ugraditi i staviti na snagu nove strukture vlasti kosovskih Srba, kao što su pravosuđe, policija i drugo.

To je za srpsku stranu veoma važno i zato što će se, uporedo s pregovorima o članstvu Srbije u EU, nastaviti dijalog Beograd-Priština i o vrlo važnim pitanjima srpske imovine na Kosovu, povratku izbjeglica, nestalima, zaštiti vjerske i kulturne baštine.

Beograd smatra da se izbori u sjevernoj Mitrovici moraju u cjelosti ponoviti jer bi albanski građani, inače, tamo mogli uzeti vlast zbog vrlo niske izlaznosti, zastrašivanja, nasiljem sprečenog glasanja na tri izborna mjesta, kao i činjenice da su na dva izborna mjesta, Suvom Dolu i Bošnjačkoj Mahali, i to bez prisustva kamera glasali samo Albanci.

Dobro obavješteni evropski i međunarodni diplomatski izvori navode da se u EU smatra da se ne može ocijeniti da su neuspjeli izbori na tri mjesta na sjeveru ugrozili sveukupnu regularnost izbora na cijelom Kosovu.

Oni, međutim, prihvataju dijelom i ocjene nekih srpskih zvaničnika da to jeste određen “politički udarac” snažnom zalaganju EU, međunarodnih činilaca, Beograda i, bar na riječima Prištine, da se obezbijedi masovni izlazak Srba na izbore.

Nasilje, zastrašivanje i uništavanje izbornih kutija u sjevernoj Mitrovici su ipak neočekivano “zakinuli” ispravnost izbora i doveli u pitanje blagovremeno formiranje ubjedljive, legitmne Zajednice srpskih opština, bez čega sporazum Beograda i Prištine i normalizacija ne mogu zaživjeti.

Predstavnici srpskih lista na Kosovu su jednoglasni u ocjeni da je najveća odgovornost za neregularnost izbora na međunarodnoj zajednici, da su prištinske vlasti neprihvatljivim postupcima oko biračkih spiskova i izbornih materijala takođe zastrašile ili odvratile one Srbe koji bi vjerovatno izašli pred biračke kutije.

Kosovska policija je očigledno bila nesposobna da obezbjedi uredne izbore, zato je pozvan Euleks, a potom i Kfor, ali sve je to usledilo kasno i ništa prethodno nije učinjeno da se nasilje onemogući.

Zato bi sad srpske vlasti, EU i međunarodna zajednica, kao i vlada u Prištini morali obezbjediti, a što traže upravo i neki politički prvaci kosovskih Srba, da izbori budu “normalni” i da se opipljivim mjerama Srbi i u Mitrovici ubjede i uvjere da mogu i treba da izađu na nove izbore.

O tome će, bez sumnje, morati sutra u Briselu razgovarati premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, kao i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, kojima će se kasnije pridružiti i potpredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender