20. 10. 2021.
Dosada na poslu izaziva frustraciju i depresiju

Dosada na poslu izaziva frustraciju i depresiju

Dosada na poslu izaziva frustraciju i depresiju

Dosada na radnom mjestu, prema istraživanjima, izaziva gubitak koncentracije, ubija efektivnost rada a mnogi je smatraju pravom bolešću koja nije ništa manje opasna od fenomena preopterećenosti.

Postoje radnici koji tokom cijelog radnog dana simuliraju rad, ostaju duže na poslu a zapravo ne rade ništa, jer su uvidjeli da je forma u mnogim kompanijama važnija od suštine.

Najalarmantnije je to što se u određenom broju kompanija zaista više cijeni broj sati provedenih na poslu nego ono što se zaista uradilo.

Autor knjige “Oni su zaista učmali” (They Are Seriously Underchallenged), Peter Verder naveo je da je otkrio da 15 odsto zaposlenih u samo jednoj kompaniji pati od dosade, što ih čak više izmori nego da su radili cijeli dan i doprinosili efikasnom poslovanju.

Dosada se najčešće događa zato što zaposleni nema šta da radi, ili je prerastao posao koji obavlja.

Istraživač Sindi Man vjeruje da je sve manje ljudi spremno da se bori sa dosadom, budući da očekuju da će svaki aspekt njihovog života biti ispunjen.

Takav stav nije bio čest kod starijih generacija koje su imale daleko praktičniji pristup životu, navela je ona.

Man je identifikovala pet načina kako zaposleni koji se dosađuju mogu naštetiti svojoj firmi – zlostavljanje drugih zaposlenih, namjerno neodrađivanje zadataka, sabotaža projekata, krađe i povlačenje.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender