Indija lansirala svemirski brod na Mars

Indija lansirala svemirski brod na Mars

Indija lansirala svemirski brod na Mars

Indija je danas lansirala svemirski brod na Mars, čime je postala prva azijska zemlja koja je uputila misiju na Crvenu planetu i priključila se malom klubu zemalja u trci za osvajanjem svemirskog prostora.

Misija, vrijedna 73 miliona dolara, započeta je danas, lansiranjem svemirske rakete sa indijskog ostrva Šriharikota, prenose svjetske agencije.

Planirano je da će svemirskom satelitu, ukoliko sve prođe po planu, biti potrebno 300 dana da stigne do Marsa. Do sada su jedino SAD, Rusija i Evropa imale uspješno lansiranje svemirskih brodova na Mars.

Indija se nada da će tom misijom prikazati svoje tehnološke moći u istraživanju sunčevog sistema.

“Imamo puno toga da učimo o univerzumu, sunčevom sistemu i to je potraga čovječanstva od samog početka”, rekao je uoči lansiranja satelita šef indijske svemirske istraživačke organizacije K. Radakrišnan.

Indija vidi svoju misiju na Mars prije svega kao “tehnološku demonstraciju”, rekao je on. Više od polovine svjetskih pokušaja da se stigne do Marsa je propalo – od ukupno 40 propale su 23 misije, uključujući misiju Japana 1999. godine i Kine 2011. godine.

Indijska raketa, opremljena neophodnim instrumentima, trebalo bi da prikupi podatke o tome šta se dogodilo sa vodom za koju se vjeruje da je nekad u ogromnim količima postojala na Marsu, zatim o metanu, ključnom za životne procese na Zemlji i koji bi mogao da nastane od geoloških procesa.

Nijedan od instrumenata ne može da odgovori potpuno na ta pitanja, ali stručnjaci kažu da će podaci pomoći u boljem razumijevanju kako se planeta geološki razvija, koji uslovi mogu da omoguće život i gdje još u univerzumu bi mogao da postoji.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender