27. 11. 2021.
Luanda najskuplji grad na svijetu: Hamburger za 50 dolara

Luanda najskuplji grad na svijetu: Hamburger za 50 dolara

Luanda najskuplji grad na svijetu: Hamburger za 50 dolara

Poslije Luande, Moskve i Tokija, na četvrtom mjestu liste najskupljih gradova jeste Ndžamena u Čadu, peti je Singapur, a u „top 10” su i: Hongkong, Ženeva, Cirih i Bern i Sidnej.

Na listi, koju „Merser” pravi kao pomoć multinacionalnim kompanijama i vladama da bi lakše odredili budžet za zaposlene u inostranstvu, nalazi se 214 gradova, a u obračun ulaze cijene 200 standardnih usluga i proizvoda, uključujući smještaj, prijevoz, hranu, odjeću, kućne potrepštine i zabavu, prenosi B92.

Zanimljive su razlike u cijeni između standardnih proizvoda u gradovima.

Tako šoljica kafe u Managvi košta 1,54 dolara, a u Moskvi 8,29, hamburger u Kalkuti staje 3,62 dolara, a u Karakasu 13,49, karta za bioskop u Johanesburgu iznosi 5,91 dolar, a u Londonu 20. Ključni trošak, koji određuje rangiranje grada na listi jeste, naravno, smještaj. U Moskvi je, na primjer, iznajmljivanje stana 14 puta skuplje nego u Karačiju.

Iako dvije trećine stanovnika Luande živi u straćarama, za osam godina procvata gradnje nastali su luksuzni objekti u kojim iznajmljivanje stana sa dvije spavaće sobe mjesečno košta oko 10.000 dolara, dok u Moskvi iznosi 4.600, pokazalo je istraživanje njujorške kompanije „Merser”.

Luanda je glavna luka i administrativni centar naftom bogate Angole (crno zlato čini 97 odsto prihoda od izvoza).

Skupoći prijestolnice na obali Atlantika doprinosi veliki broj stranaca koji rade u naftnoj industriji i u prosjeku mjesečno zarađuju oko 10.000 dolara, pa je u istom istraživanju ona proglašena i za najskuplji naftni grad na svijetu.

Obrok brze hrane košta na primjer više od 20 dolara, hamburger u hotelu je 50 dolara, a za par farmerki treba izdvojiti 204 dolara.

Luanda je treći po broju stanovnika grad na svijetu u kom se govori portugalski jezik – poslije brazilskih gradova Sao Paulo i Rio de Žaneiro, ali i najveći glavni grad na svijetu u kojem se govori taj jezik, pošto ima više stanovnika od Brazilije, Maputa i Lisabona.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender