18. 10. 2021.
Neprihvatljivo mali broj identifikovanih Srba

Neprihvatljivo mali broj identifikovanih Srba

Neprihvatljivo mali broj identifikovanih Srba

Obrazlažući u parlamentu Republike Srpske izvještaj o analizi i planu aktivnosti o traženju nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da traženje nestalih mora biti depolitizovano i definisano kao nacionalno pitanje Republike Srpske.

“Potrebno je da Savjet ministara BiH, kao suosnivač Instituta za nestale BiH, preispita njegovu dalju ulogu u procesu traženja nestalih Srba”, istakao je Kojić.

Kojić je rekao da je Institut za nestala lica BiH u proteklih pet godina identifikovao posmrtne ostatke 600 nestalih Bošnjaka i 33 Srba, dok su ostala tijela nestalih lica srpske nacionalnosti pronađena prema informacijama nekadašnjeg Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske.

On je naveo da je završetkom odbrambeno-otadžbinskog rata u Republici Srpskoj evidentirano 5.280 nestalih i to 2.735 civila, 2.515 vojnika i 30 djece.

Kojić je naveo da je od 1995. godine do 1. januara 2008. godine, riješena sudbina 3.454 nestala lica sa popisa Kancelarije za nestala lica Republike Srpske ili u prosjeku 320 slučajeva godišnje.

On je rekao da veliki problem u procesu traženja nestalih predstavljaju izmještena tijela iz primarnih pojedinačnih i masovnih grobnica, koji je posebno izražen na prostoru Sarajeva, Ozrena, Majevice, Goražda, kao i u kasaranama u Federaciji BiH /FBiH/, koje su tokom rata bile pod kontrolom takozvane Armije BiH u kojima su pronađene masovne grobnice sa tijelima zarobljenih i ubijenih srpskih vojnika.

“U narednom periodu moraju se stvoriti uslovi da se sva tijela pronađenih Srba iz FBiH dovoze u Republiku Srpsku, forenzički obrade i identifikuju u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, a neidentifikovana tijela da se pohrane isključivo u spomen-kosturnicama u Srpskoj”, istakao je Kojić.

On je naveo da je potrebno uspostaviti centralnu evidenciju nestalih BiH, koja će sadržavati podatke o statusu i okolnostima nestanka, matičnom broju i nacionalni predznak nestalog lica.

Kojić je rekao da je potrebno usaglasiti način izbora srpskih predstavnika u rukovodstvu Instituta za nestala lica BiH, te da se uspostavi potpuna saradnja sa srpskim predstavnicima u Institutu s ciljem razmjene operativnih podataka o nestalim licima.

On je istakao da Srpska nije institucionalno popisala srpske žrtve od 1992. do 1995. godine, ističući da se trenutno provode aktivnosti na realizaciji “Projekta popisa i evidentiranja srpskih žrtava rata u BiH /tragičan sukob u regionu/ od 1992-1995. godine”.

On je naglasio da će Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica u narednom periodu iskoristiti sve postojeće kapacitete, kako bi se maksimalno ubrzao ovaj posao, a sve s ciljem istinite interpretacije istorijskih činjenica, perspektivnije budućnosti dolazećih generacija, a posebno pomirenja.

Kojić je rekao da se nametnula potreba istraživanja događaja u srebreničkoj regiji u julu 1995. godine s obzirom da postoje sumnje u regularost broja nestalih i sahranjenih lica i njihova povezanost sa dešavanjima iz jula 1995. godine.

On je rekao da će se ovim istraživanjem izvršiti stručna analiza događaja, a sve u interesu daljeg onemogućavanja manipulacije brojem žrtava i načinom njihovog stradanja.

“Stradanje Srba u srebreničkoj regiji nije do sada dovoljno i potpuno istraženo, a težište rada u ovom slučaju će biti na prikupljanju podataka i novih činjenica, kao i provjera raspoloživih podataka o zločinima bošnjačkih snaga nad Srbima u srednjem Podrinju, a slično će biti učinjeno i za područje zapadnokrajiških opština”, istakao je Kojić.

On je rekao da je MUP Republike Srpske od 1992. godine, zaključno sa 31. martom 2013. godine, nadležnim tužilaštvima podnio ukupno 1.012 krivičnih prijava, odnosno izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina i 628 dopuna izvještaja, odnosno izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama i postupanju po naredbama tužilaštava po ranijim predmetima ratnih zločina protiv 7.547 prijavljenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina nad više od 22.969 žrtava.

Kada je riječ o pružanju pomoći porodicama osumnjičenih, optuženih i osuđenih lica za ratne zločine, Kojić je zaključio da se ona realizuje posredstvom Fondacije “Pomoć”, pri Boračkoj organizaciji, kao i da je Vlada Srpske donijela odluku o jednokratnom materijalnom obezbjeđenju lica iz Republike Srpske koja se nalaze u pritvoru u Hagu, tako da su uspostavljeni različiti mehanizmi pomoći.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender