Nijemce špijunirala i Britanija

Nijemce špijunirala i Britanija

Taj list vjeruje da je ta visokotehnološka oprema uklonjena prošle nedjelje.

Dokumenti koje je objavio odbjegli saradnik američke NSA Edvard Snouden ukazuju da je britanski centar za elektronsko prisluškivanje sarađivao sa američkim agencijama i drugim partnerima u elektronskoj špijunskoj mreži po ambasadama širom svijeta, presrećući podatke u stranim zemljama, navodi list.

Britanske vlasti su saopštile da ne žele da komentarišu o obavještajnim pitanjima, prenosi AFP.

Ubrzo su stigle i reakcije. Naime, njemačko Ministarstvo inostranih poslova je, po instrukcijama šefa diplomatije, pozvalo britanskog ambasadora u Berlinu na razgovor, saznaje njemački nedjeljnik “Špigl” u onlajn izdanju, navodeći da detalji razgovora u Ministarstvu nisu poznati.

“Indipendent” je objavio fotografije napravljene iz vazduha na kojima se vide velike bijele kutije, za koje navodi da služe za presretanje podataka, na krovovima ambasada Britanije i SAD, koje se nalaze u istom bloku u bilizini Brandenburške kapije u centru Berlina.

Ovi navodi pojavili su se usred meteža koji je nastao pošto se saznalo da su SAD prisluškivale mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel u špijunskim operacijama po čitavom svijetu.

Vašington je posljednjih nedelja u napetim odnosima sa svojim ključnim saveznicima pošto su dokumenta koja su dospjela u javnost pokazala da su SAD prisluškivale desetine stranih lidera i presretale desetine miliona evropskih telefonskih poziva i podataka sa “Gugla” i “Jahua”.

Međutim, dok su evropske države izrazile ogorčenost zbog razmjera američkih špijunskih operacija, britanski dnevnik “Gardijan” je u subotu objavio da njemačke, francuske, španske i švedske obavještajne službe sarađuju sa britanskim centrom za elektronsko špijuniranje kako bi razvile sopstvene operacije za masovno špijuniranje.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender