18. 10. 2021.
Njega kože tokom jeseni

Njega kože tokom jeseni

Njega kože tokom jeseni

Poslednjih dana možda i nismo sigurni koje je godišnje doba. Visoke i naglo promenljive temperature nekome možda smetaju, nekome i ne, ali ono što je sigurno jeste da je naša koža sigurna da je jesen stigla.

Prvo, struktura vazduha se izmijenila i visoke temperature to ne mogu da vrate na staro, a kao drugo, sunce sada pada pod nešto drugačijim uglom.

Prvo i osnovno što treba da znate o njegovanju kože tokom jeseni je to da je u tom periodu preko potrebna hidratacija!

Hladnoća čini vazduh suvljim, jer vlaga ne uspijeva da se zadrži u vazduhu dovoljno dugo, a prelasci iz hladne spoljašnjosti u zagrijanu prostoriju djeluju kao mali šok za našu kožu svaki put.

Ono što je neophodno da se prvenstveno uradi jeste da zamjenite ljetnju kozmetiku onom adekvatnijom, prilagođenom novim klimatskim uslovima.

koza

Proizvodi na bazi glikolne kiseline sada se zamjenjuju za one na bazi mliječne. To naročito važi kod pilinga i krema za lice. Stvar je u tome što su molekuli mliječne kiseline daleko veći od onih iz glikolne i da zbog toga sporije prodiru u kožu i samim tim čine lice duže vlažnim, a pore pročišćavaju. Bitno je istaći i to da je mliječna kiselina pogodna za sve tipove kože, dok je glikolna najbolja za suvu kožu.

Što se tiče tonika za čišćenje lica, zbog pomenutog razloga – nedostatka vlage u okolini i grijalicama u zatvorenim prostorijama koje dodatno suše vazduh, potrebno je preći na nešto blaže preparate. Zimske kreme možda se čine nešto težim i masnijim, ali to je zato što je njihova osnovna namjena da omekšaju kožu što je više moguće. No, prije nego što ujesen nanesete kremu, lice prvo namažite serumom. Serum je gušći od krema, ali i hranljiviji, što znači da dubinski obnavlja kožu. Preporučujemo one na bazi retinola koji kožu učvršćuju, kao i one sa sojom koji je smiruju i umanjuju tamne mrlje.

Isto tako, tonici za umivanje i čišćenje lica moraju biti blažeg efekta od onih koje ste koristili tokom ljeta. Najbolji su oni tonici nastali na bazi kombinacije keramida i glicerida koji zajedno zadržavaju vlagu na koži i vrše uspiješnu hidrataciju.

Ukoliko vaš izbor prije naginje organskoj i zdravoj kozmetici, vrlo je bitno da naučite koja ulja možete koristiti tokom hladnijih dana.

skincare_tips

Ukoliko ste priklonjeni tradicionalnim metodama njege kože onda je tu hidratantno ulje od badema koje je zbog zanosnog mirisa naš definitivni favorit, pa tako i ulje od šafranike bogato skoro pa zaboravljenim vitaminom K i oleinskom kiselinom koja hidrira i obnavlja kožu. Ulje od bundeve je nešto što tokom jeseni ne smijete zaboraviti! Šta više, komotno možete jesti što više bundeve jer ona je sjajna kako za kvalitet kože, tako i za njen ten, a kad ste već krenuli na pijacu, kupite i kilogram šargarepe, još jednog jesenjeg povrća koje na naš izgled djeluje skoro magično.

Drage dame, ne zaboravite na preparate za njegu usana i kose koje takođe treba prilagoditi novonastalim promjenama, dok je na usne potrebno obratiti što veću pažnju.

Izvor: onaportal.com

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender