Poreska uprava potražuje 350 miliona maraka

Poreska uprava potražuje 350 miliona maraka

Ona je navela da se u prinudnoj naplati blokiraju računi dužnika i gotovina, pokreće se dizanje prvo pokretne, pa ako se dug ne namiri, onda i nepokretne imovine, te istakla da Poreska uprava jednako tretira svi dužnike.

Vidovićeva je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske rekla da poseban problem u naplati poreskih potraživanja predstavlja to što je najveći broj dužnika u stečaju, gdje se u prosjeku naplati oko 10 odsto potraživanja.

Prema njenim riječima, za devet mjeseci ove godine prinudno je naplaćeno duplo više sredstava nego u cijeloj prošloj godini.

Vidovićeva je naglasila da je veliki broj poreskih obveznika koji redovno izmiruju obaveze.

Direktor Poreske uprave navela je da se u reprogramu poreskog duga nalazi ukupan iznos od oko 270.000.000 KM.

Vidovićeva je ocijenila da se “jako popravilo” Javno preduzeće “Šume Srpske” kada je riječ o poreskoj disciplini. Ona je precizirala da su poreska dugovanja ovog preduzeća od 1,5 do dva miliona KM, te da je iznose koje je trebalo uplaćivati u budžete investiralo u reprodukciju.

Ona je podsjetila da su inspektori Poreske uprave krenuli u prinudnu naplatu poreza na nepokretnosti, jer je trenutni nivo naplate ovog poreza iznosi 80 odsto od dospjelog.

Vidovićeva je rekla da se krenulo u takav vid naplate u onim opštinama koje imaju nizak procenat naplate, pojasnivši da se u prinudnoj naplati prvo plijene primanja dužnika, a ako ih dužnik nema, onda pokretna i nepokretna imovina.

Ona je istakla da problem u naplati ovog poreza predstavljaju lica koja žive u inostranstvu, a imaju imovinu u Srpskoj i koja se, dolazeći u Republiku Srpsku, ne javljaju Poreskoj upravi radi regulisanja dugovanja.

Vidovićeva kaže da će takvim dužnicima imovina biti stavljena pod hipoteku.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender