Saradnja policijskih agencija veoma dobra

Saradnja policijskih agencija veoma dobra

Vasić je danas u Laktašima, nakon sastanka direktora policija Srpske, Federacije BiH , Crne Gore i Hrvatske, novinarima rekao da je centralna tema današnjeg skupa bila borba protiv organizovanog kriminala i terorizma.

On je istakao da je ovo jedan u nizu sastanaka kojima se nastoji ostvariti još bolja saradnja policijskih agencija u regionu, da bi se na odgovarajući način suprotstavili savremenim oblicima organizovanog kriminala.

“Možemo biti zadovoljni saradnjom u proteklih nekoliko godina. Ovo je prilika da razmijenimo iskustva, upoznamo se o novitetima i razmatramo kako te novine iz jedne agencije prenijeti u drugu”, naveo je Vasić.

On je istakao da je najznačajnije obezbijediti uslove i sredstva da se ljudi na operativnom nivou povremeno sastaju, razmijene podatke i prepoznaju operacije i događaje koji su povezani između zemalja, kako bi se istovremeno otvorile istrage i omogućilo da se dokazi koji se obezbjeđuju u jednoj zemlji mogu ustupiti drugoj, te da su prikupljeni u skladu sa zakonima susjedne zemlje.

Vasić smatra da bez saradnje u regionu ne bi bilo ni rezultata.

Direktor Policije Hrvatske Vlado Dominić rekao je da je Hrvatskoj veoma bitna i borba protiv ilegelne migracije stanovništva, s obzirom na to da je Hrvatska nedavno postala članica EU.

On je dodao da Policija Hrvatske dosta radi na “sofisticiranom kriminalitetu”. “Učimo jedni od drugih, nije bitno što smo mi ušli u EU, sva pomoć zemalja u regionu doprinijeće da Evropa bude stabilnija i da riješi kriminal, jer kriminalci ne poznaju granice”, upozorio je Dominić.

On je napomenuo da su u posljednjih nekoliko godina napravljene kontaktne tačke, gdje policajci iz regiona razmjenjuju informacije.

Dominić je rekao da su hrvatski policajci danas imali operativnu akciju sa kolegama iz BiH u vezi sa krujumčarenjem cigareta.

Direktor Policije Crne Gore Slavko Stojanović rekao je da je današnji skup potvrda prednosti kvalitetne, prijateljske, profesionalne i partnerske saradnje policija u regionu.

“Razmijenili smo operativne informacije, utvrdili nove načine saradnje radi presijecanja svih oblika organizovanog, teškog i prekograničnog kriminaliteta”, dodao je Stojanović.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić kaže da se stalno mijenjaju kritične tačke kriminala, a da se policajci trude da to spriječe.

Ističući značaj povezanosti policija u regionu, Dumančić je napomenuo da se zbog toga “u posljednje vrijeme i ne govori o balkanskoj ruti preko BiH, jer je faktički nema”.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac je podsjetio da je prije tri mjeseca zaplijenjena ogromna količina heroina u Bugarskoj, koji je bio namijenjen tržištu BiH, te dodao da policije raspolažu informacijama o organizovanim rutama, te da će uskoro biti poznati rezultati istrage.

U današnjem sastanku u Laktašima učestvovali su i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, te direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović. Direktor Policije Srbije Milorad Veljović i njegov tim nisu prisustvovali sastanku zbog smrtnog slučaja.

Skup je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, a ovom prilikom su i načelnici krim policija razmijenili iskustva.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender