Sjećanje: Prije 19 godina napustio nas Milan Mladenović (VIDEO)

Sjećanje: Prije 19 godina napustio nas Milan Mladenović (VIDEO)

Jedna od najautentičnijih figura jugoslovenskog roka, frontmen kultnog benda EKV Milan Mladenović umro je na današnji dan prije 19 godina od raka pankreasa.

O značaju ovog rok velikana koji je preminuo u 36. godini dovoljno govori činjenica da čak tri ulice u glavnim gradovima jugoslovenskih republika nose njegovo ime, baš kao i plato ispred Doma omladine (peticiju da plato ponese Milanovo ime za svega 12 dana potpisalo je 15.000 građana).

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Bilo mu je svega šest godina kada se sa porodicom seli u Sarajevo, da bi 1970. prešli u Beograd.

U jugoslovenskoj prestonici završava 11. gimnaziju, za koju je u više navrata kasnije isticao da ga vežu najljepše uspomene.

2

Naime, baš u gimnazijskim danima zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem osniva svoj prvi bend “Limunovo drvo”.

No, pravi početak onoga što će kasnije napraviti prekretnicu u domaćem roku zapravo je osnivanje sastava “Šarlo akrobata” sa Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem.

Iako bend nije opstao dugo, ostavio je neizbrisiv trag hitovima: “Niko kao ja”, “Ona se budi” i “Mali čovek”, a iz “Šarla” ubrzo izlaze Mladenovićeva “Katarina II” i Kojićeva “Discplina kičme”.

Novom Milanovom bendu 1982. priključuje se klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a godinu dana kasnije basista Bojan Pečar i bubnjar Ivica Vdović.

3

U postavi “Katarina II” grupa 1984. izdaje istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Nakon promjene imena u “Ekatarina Velika”1985. godine izdaju album, koji dobija povoljne kritike.

Milan Mladenović (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a njegovom smrću “Ekatarina Velika” prestala je da postoji, piše Telegraf.

Grupa je izdala ukupno sedam studijskih albuma – “Katarina II” (1984), “Ekatarina Velika” (1985), “S’ vetrom uz lice” (1986), “Ljubav” (1987), “Samo par godina za nas” (1989), “Dum dum” (1991), “Neko nas posmatra” (1993), kao i tri živa albuma.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender