16. 10. 2021.
Srbija neće dozvoliti da Albanci uzmu vlast u Kosovskoj Mitrovici

Srbija neće dozvoliti da Albanci uzmu vlast u Kosovskoj Mitrovici

Drecun je rekao da Srbija ne treba ništa da žrtvuje, posebno ne nakon briselskog sporazuma i da Beograd može da zaštiti svoje interese tako što će preko Brisela i Vašingtona izvršiti pritisak na Prištinu.

“To je taj mehanizam i nema nikakvog davanja, gubljenja, uzimanja. Sastavni deo briselskog sporazuma je održavanje izbora i uspostavljanje zajednice srpskih opština. Beograd neće dozvoliti da se time trguje”, poručio je Drecun.

On je naglasio da će do konačnog formiranja zajednice srpskih opština na sjeveru Kosmeta doći vjerovatno u februaru, nakon što se uspostavi vlast u opštinama koji će činiti tu zajednicu.

Drecun je dodao da bi ta zajednica bila ugrožena i njen kredibilitet doveden u pitanje kada unutar nje ne bi učestovala Kosovska Mitrovica, što bi se moglo desiti ukoliko izbori ne budu poništeni i Albanci osvoje vlast u ovoj opštini.

“Postoji takva mogućnost, ali tada opština ne bi mogla da funkcioniše. Oni su takvu opštinu već imali, ali nije funkcionisala”, istakao je Drecun.

On je ocijenio da Srbiji u Kosovskoj Mitrovici treba nešto što će biti održivo, moći da funkcioniše i što će biti usklađeno sa interesima onih koji tamo žive, a ne samo Albanaca.

“Bilo bi potpuno odudarajuće od situacije na terenu, jer ogromnu većinu tamo čini srpski narod”, zaključio je Drecun.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender