Zbogom za mobilne telefone političarima u EU

Zbogom za mobilne telefone političarima u EU

Zbogom za mobilne telefone političarima u EU

Belgijski premijer Elio Di Rupo zabranio je članovima Vlade da se koriste mobilnim telefonima za vrijeme “zatvorenih” sjednica.

Visoki činovnici Francuske i Holandije obavezali su se da će zamijeniti obične mobilne telefone – telefonima sa funkcijom šifrovanja razgovora.

Vlasti Njemačke razmatraju mogućnost kreiranja specijalnog softvera za zaštitu telefonskih razgovora svojih državnih službenika.

Eksperti smatraju da je to sasvim opravdano. Tim prije jer su SAD indirektno potvrdile da ne odustaju potpuno od praćenja svojih saveznika.

Ketlin Hajden, sekretarka za štampu Savjeta za nacionalnu bezjbednost SAD, izjavila je da Vašington “revidira svoju politiku, ali da to ne znači da će je potpuno otkazati”.

Najvjerovatnije će Amerikanci obustaviti prisluškivanje razgovora najvažnijih evropskih političara, smatraju eksperti, ali neće sasvim prekinuti obavještajnu aktivnost na evropskom kontinentu.

Briga o informacionoj bezbjednosti već je postala norma i za mnoge komercijalne kompanije, između ostalog u Rusiji. U nekim kompanijama službenici po dolasku na posao predaju lične mobilne telefone.

Potreban je i novi softver za šifrovanje razgovora mobilnim telefonima – navode eksperti.

Riječ je o tome da je većina postojećih programa razrađena prema američkim standardima i nije bezbjedno ukoliko se njima koristi.

O tim slabim tačkama američki programeri su informisali američke specijalne službe i one su u stanju da ih iskoriste za svoje interese – navode evropski mediji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender