16. 10. 2021.
ČOVJEK IZ VODE: Izdrži 22 minuta u jednom dahu! (VIDEO) (FOTO)

ČOVJEK IZ VODE: Izdrži 22 minuta u jednom dahu! (VIDEO) (FOTO)

ČOVJEK IZ VODE: Izdrži 22 minuta u jednom dahu! (VIDEO) (FOTO)

Stig Severinsen (40), ronilac na dah iz Danske, 2010. godine skočio je u bazen pun ajkula i zadržao je vazduh čitavih 20 minuta i 10 sekundi, oborivši Ginisov svetski rekord za najduže držanje daha. Dvije godine kasnije, neustrašivi Stig je ponovo pokušao isto. Nekako je uspio da obori sopstveni nevjerovatan rekord, tako što je držao dah 22 minuta. Ako postoji pravi čovjek-riba, onda je to on.

Stig ima master iz biologije i doktorat iz medicine, poznat je po ekstremnim izazovima, uključujući plivanje u smrznutoj vodi. Prije postavljanja prvog svjetskog rekorda, prepilivao je oko 72 metra u vodama Severnog mora, sa temperaturom ispod nule. Nakon što je uzeo dah, zaronio je kroz prvu rupu izrezbarenu u ledu, na površini mora.

Čim je ušao u ledenu vodu, krenuo je da pliva ka drugoj rupi. Postojale su tri rupe, koje su bile udaljene međusobno 72 metra. U vodi nije postojala nikakva “prečica” koju bi mogao da iskoristi, što je ovaj izazov učinilo još ekstremnijim.

Nakon što je preplivao određenu destinaciju za 96 sekundi, zadržao se u smrznutoj rupi još malo, da bi dokazao da mu nimalo ne škodi. Svi su pomislili će odmah potom iskočiti iz rupe i uhvatiti se za toplu odjeću. Ali ovaj junak je samo stajao sa laktovima naslonjenim na led, smijući se i zahvaljujući svima, kao da se nalazio negdje na Bahamima.

Poslije ovakvog doživljaja, činjenica da može da zadrži dah više od 20 minuta više ne djeluje toliko opasno. Ipak, niko na svijetu ne može to da uradi sem njega.

Stig je neka vrsta superčovjeka ili čovjeka-ribe sa kapacitetom pluća od 14 litara, što je duplo više nego što ima običan čovjek. Oduvek je volio vodu, naročito smrznutu. Igrao je podvodni ragbi i podvodni hokej. Napisao je i knjigu u kojoj objašnjava kako se pravilno diše u ovakvim situacijama. Takođe, predavač je na Akademiji za disanje, u kojoj trenira ostale sportiste. Njegove lekcije nisu jeftine, naplaćuje ih 10.000 dolara nedeljno, svima koji mogu to da priušte.

Kaže da je njegova glavna vještina to što može da se “odvoji” od svog tela i da se izbori sa bolom.

– Nisam drugačiji od ostalih ljudi. Samo imam sposobnost da “zatvorim” senzore koji registruju bol i neprijatnosti – rekao je Stig, i dodao da nije plačljivko.

Izvor:  Telegraf

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender