23. 09. 2021.
Neprimjerene izjave – odraz stanja SDS-a

Neprimjerene izjave – odraz stanja SDS-a

Neprimjerene izjave – odraz stanja SDS-a

“Mislim da je to odraz stanja nesređenosti u jednoj političkoj partiji koja pretenduje da bude glavna, ali očito da ne može, s obzirom da nije napravila iskorak koji je bio potreban”, rekla je Cvijanovićeva medijima iz Republike Srpske u Beogradu, komentarišući tvrdnje iz SDS-a da je Vlada Federacije BiH uvedena u projekat “Srednja Drina”.

Cvijanovićeva je istakla da želi da svaki dobar projekat uspije kada je riječ o Republici Srpskoj, te naglasila da je ne zabrinjavaju izjave koje dolaze iz najveće opozicione partije, ali da je brine kratkovidost takvih izjava.

“Evidentno je da u posljednje vrijeme imamo određene histerične izjave koje dolaze od SDS-a”, smatra Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da su takve izjave vezane za činjenicu da SDS gubi određene pozicije koje su imali na nivou BiH, kada je u pitanju Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH.

“Ono što je rekla poslanik Aleksandra Pandurević ne odražava stvarno stanje, jer nacionalni interes kada je u pitanju Republika Srpska jeste i energetika, naša politička pozicija, naša ekonomska pozicija i sve ono što je relevantno za život građana. Naravno da Vlada Republike Srpske vodi računa o svim tim interesima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da ovo nije prvi put da se šalju takve izjave, koje mogu samo da prave otklon prema stranim investitiorima.

Cvijanovićeva je podsjetila da je riječ o velikom regionalnom projektu na relaciji Srbija – Italija i da Republika Srpska ima samo djelić učešća.

“S obzirom da je riječ o projektu koji nosi karakter međunarodnog, u smislu međuregionalnog, jer se nalazi na graničnom prostoru, a to je rijeka, onda podrazumijeva učešće svih onih koji su zainteresovani i koji su vezani za tu graničnu liniju, uz uvođenje stranog faktora, u ovom slučaju Italije”, dodala je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, riječ je o aranžmanu koji je počeo isključivo na relaciji Srbija i Italija, a potom je ponuđen i ostalim akterima – Republici Srpskoj, a poslije toga i Federaciji BiH.

“Mislim da je izuzetno važno, i u tome se ogleda koliko je ko u stanju da čuva nacionalne interese, da se iskoristi svaka prilika gdje je moguće da imamo određena ulaganja koja će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, pokretanjem određenih privrednih aktivnosti i svih onih aktivnosti koje će biti vezane za taj ili neki drugi projekat”, rekla je Cvijanovićeva.

Važno otvaranje Centra za međunarodnu saradnju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je večeras da će od osnivanja Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj u Beogradu koristi imati cio region.
Cvijanovićeva, koja je večeras sa rukovodstvom Srbije i drugim visokim zvanicama prisustvovala otvaranju Centra, rekla je medijima iz Republike Srpske da je veoma važno da se ovaj centar osniva u Srbiji, s obzirom na ulogu te države u regionalnom kontekstu.

Ističući da je otvaranje Centra izuzetno važno i za Srbiju i Republiku Srpsku, Cvijanovićeva je navela da sve ono što se dešava u Srbiji sigurno ima svoje refleksije u Srpskoj.

“Dobro je da se promovišemo na ovaj način. Ovo je jedan poduhvat koji je uobičajen u svijetu, ali ne i na našim prostorima”, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je ukazala da je veoma važno što će se Centar baviti i globalnim temama, odnosno što nije usko vezan za regionalne aktivnosti i dešavanja.

“Podržavam Centar i mislim da je to važno i da će imati odjeka”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je Vuk Jeremić, koji je predsjednik Centra, funkcioner sa izgrađenim mjestom na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni i sjajnom karijerom, koji je dio svog angažmana vezao za najvišu funkciju na međunarodnom planu.

“Sve je to povezao zajedno sa dobrim poznanstvima i iskustvima koje ima u obje prakse i aktivnosti i došlo je do osnivanje ovog centra”, rekla je Cvijanovićeva.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender