16. 10. 2021.
“Da je uloženo toliko novca imali bismo fontane i staze”

“Da je uloženo toliko novca imali bismo fontane i staze”

“Da je uloženo toliko novca imali bismo fontane i staze”

Na zvaničnoj stranici Administrativne službe grada, pojavila se informacija da je u mjesnu zajednicu Priječani do sada uloženo 6.590.000 maraka kroz razne projekte, kao i da je najveći dio uložen u rekonstrukciju, modernizaciju i izgradnju 26 kilometara puteva. Informacija na sajtu grada objavljena je 30. oktobra, a u listu Press RS dan kasnije, 1. novembra.

Šaljive vijesti

Međutim, u ovom banjalučkom naselju ističu da su se ovakvim vijestima nadali nekoliko mjeseci ranije, tačnije 1. aprila, na dan kada se objavljuju šaljive vijesti!

Ostao sam prilično šokiran kada sam vidio koliko je grad uložio sredstava u jednom nedefinisanom vremenskom periodu. Iz tog razloga sam smatrao da treba da reagujem, jer su podaci za rubriku “vjerovali ili ne”.

Žao mi je što u vijesti o ulaganju 6,5 miliona maraka nije navedeno koliko je sredstava tačno uloženo u tih 26 kilometara puteva u našem naselju. Kao prvo, u Priječanima nema 26 kilometara puteva. Da je grad uložio pomenuta sredstva mi bismo danas imali kilometre trotoara, a nemamo ni metra.

Tada bismo kao prioritete imali fontanu i kružni tok, a ne najelementarnije stavke – kaže predsednik MZ Priječani Nebojša Tojagić.

Nisu riješena ni pravna pitanja

Prema informaciji o stanju saobraćajnica i javne rasvjete na području MZ Priječani, koju su nam dostavili iz Savjeta građana, ukupna dužina do sada imenovanih ulica na području Priječana iznosi oko 16,5 kilometara, od čega manje od polovine ima asfaltnu podlogu.

Pet saobraćajnica je asfaltirano, sedam djelimično asfaltirano, a 17 u potpunosti neasfaltirano, a ukupno 11 ulica je dijelom u privatnom vlasništvu.

– Moguće je i da su negde pogriješili u kucanju, ali ovako izgleda ili da potcjenjuju našu inteligenciju, ili precenjuju vlastitu. Koliko je samo muke i sastančenja godinama bilo zbog jednog miliona maraka za rješavanje gorućeg problema u naselju – glavnog puta i otkupa zemljišta?

Ovako ispada da je kod nas u puteve uloženo 6 miliona, a ni taj jedan milion nije uložen, nego je zadužen kod banke. Paradoks je da se, osim glavnog puta, koji se vodi kao lokalni, preostalih 28 ulica vode kao nekategorisani putevi, iako je Savjet MZ više puta tražio da se izvrši njihova kategorizacija – kaže Tojagić.

U Priječanima takođe ističu da bi jedna od prepreka ulaganju tih 6,5 miliona maraka bila i činjenica da se većina sporednih ulica nalazi u privatnom vlasništvu, što ionako predstavlja problem oko bilo kakvih infrastrukturnih ulaganja.

26 kilometara – 5,7 miliona

U gradskoj upravi navode da je u 26 kilometara puteva u Priječanima utrošeno 5,757 miliona maraka, te ostatak na ostale projekte.

– U ovu mjesnu zajednicu do sada je uloženo 6 miliona 590 hiljada KM od čega 5 miliona 757 hiljada KM za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju puteva ukupne dužine 26 kilometara i 110 metara. Takođe kod Osnovne škole “Jovan Dučić” izgrađeno je i igralište u vrijednosti od 3.000 KM.

U naselju Priječani, krajem avgusta, puštena je u funkciju vodovodna mreža u koju je uloženo oko 760.000 KM. U prvoj visinskoj zoni, izgrađena je sekundarna mreža dužine 4.090 metara. Vrijednost ovih radova iznosila je 243.574 KM. U drugoj visinskoj zoni, izgrađen je prilazni put do lokacije rezervoara i za ovaj posao je utrošeno 64.885 KM. Vrijednost radova u drugoj visinskoj zoni iznosila je 450.587 KM.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender